• Pričevalki: Vida Križaj (43) za mamo Jožico Križaj (71)
  • Cepivo: Prvi odmerek Moderna (3.4. 2021), drugi odmerek prav tako Moderna (8.5. 2021).

  • Predhodno zdravstveno stanje: 2018 zamenjava aortne zaklopke. 19.11. 2021 je kardiologinja potrdila, da je zdrava. Dnevno je bila športno aktivna.
  • Pojasnilna dolžnost pred cepljenjem ni bila opravljena, preiskave pred cepljenjem niso bile opravljene.
  • Odločitev za cepljenje je sprejela po nasvetu osebne zdravnice, ker je sodila v rizično skupino ji je zdravnica svetovala cepivo Moderna.

Takoj po cepljenju jo je bolela roka, drugih težav ni bilo. 20.11. 2021 se je gospa odločila za cepljene proti gripi. Naslednji dan je poročala o zelo slabem počutju in slabosti. Ponoči se je zdravstveno stanje dodatno poslabšalo, proti jutru je bila z rešilcem odpeljana na urgenco, kjer so diagnosticirali sepso. Po treh dneh je bila premeščena na infekcijsko kliniko, prejemala je antibiotično terapijo, potrdili pa so ji novo diagnozo in sicer vnetje srčne zaklopke. Okvare zaklopke so bile zaradi vnetja tako hude, da je potrebovala novo operacijo. Zaradi sepse so jo opravili mesec kasneje. Med operacijo se je zgodilo veliko zapletov, stanje je bilo zelo resno in je privedlo do smrti.

Hčerka je prepričana, da, če mama ne bi bila cepljena proti kovidu in gripi, bi bila danes še živa. Vida priporoča vsem, da se izobražujemo in preverjamo informacije na različnih medijih, preden sprejmemo odločitev za cepljenje proti SARS-COV 19.