PREVENTIVA IN ZGODNJE ZDRAVLJENJE KOVIDA

Ustrezno zgodnje zdravljenje okužb je ključnega pomena za reševanje življenj in preprečevanje hudih zapletov. Verjetno je nepravočasno zdravljenje kovidne bolezni pripeljalo do več hospitalizacij, hujših oblik bolezni, zapletov, dolgotrajnega kovida in smrti. Še danes, po več kot treh letih »novega« koronavirusa, je navodilo, ki ga dobimo od zdravnika, ko zbolimo za to boleznijo, da ostanemo doma, počivamo, vzamemo lekadol in se po zdravniško pomoč obrnemo šele, ko nastopi dihalna stiska.

Obvladovanje epidemije Sars-COV-2 je prineslo velike spremembe v temeljnih načelih medicine, ki so se zgodile pod taktirko Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), kateri je večina držav članic slepo sledila. A ne vsi. Navkljub odsvetovanim obdukcijam so italijanski patologi v prvem valu okužb te izvajali na svojo odgovornost in prišli do pomembnih spoznanj o poteku kovidne bolezni. Na podlagi teh spoznanj so opredelili učinkovito zdravljenje kovida, tudi in predvsem za ranljive skupine.

Kadar se zdravljenje začne v 3 do 5 dneh po pojavu prvih simptomov, je uspešnost zdravljenja izredno visoka, tudi pri visoko ogroženih osebah s pridruženimi boleznimi, kot so avtoimunske bolezni, bolezni pljuč, srčno žilne bolezni, diabetes, debelost in splošna oslabelost. Z vsakim kasnejšim dnem začetka zdravljenja se poveča tveganje za pojav zapletov.

Dolgoročno najbolj vzdržna in poceni načina za obvladovanje epidemije sta preventiva in krepitev imunskega sistema, ki sta bila v celoti spregledana.

Protokoli zgodnjega zdravljenja kovida

Do danes obstaja več kot 30 protokolov zgodnjega zdravljenje kovida in obvladovanja dolgotrajnega sindroma kovida, tudi po cepljenju. Temeljni zdravili, ki se uporabljata v teh protokolih sta ivermektin in/ali hidkroksiklorokin. Obe zdravili v prvi fazi bolezni zavirata razmnoževanje virusov v okuženih celicah in s tem širjenje virusa v organizmu. V drugi fazi bolezni obe zdravili vplivata na zaviranje pretiranega vnetnega odziva organizma na prisotnost virusa, torej zavirata razvoj citokinske nevihte. Po potrebi tema zdraviloma lečeči zdravnik lahko doda še antibiotik (predvsem azitromicin ali doksiciklin, ki sta tudi virostatika), antikoagulantna zdravila (aspirin, heparin), zdravila za zaviranje pretiranega vnetnega odziva (ibuprofen, kortikosteroidi) ali drugo simptomatsko terapijo (npr. zdravilo proti visoki vročini, bolečinam….).

Izjemno pomembna je tudi krepitev imunskega sistema. Za ta namen se terapiji dodajajo še dodatki k prehrani kot so vitamin D3 in vitamin C (v višjih odmerkih), cink, kvercetin, omega 3, melatonin, laktoferin, kurkumin, olje črne kumine, ingver… Ti dodatki k prehrani imajo izjemen preventivni učinek tudi pri drugih »prehladnih« virusnih boleznih in jih je priporočljivo jemati kot preventivo v času med oktobrom in aprilom.

Informacije o zgodnjem oziroma pravočasnem zdravljenju kovida ter analiza dosedanjega in nadaljnjega spopadanja z epidemijo se nam zdijo pomembne informacije za javno zdravje. Vsakdo lahko preventivno marsikaj naredi sam, predvsem pa je pomembno, da se zdravljenje začne že ob prvih simptomih bolezni. Zato smo protokole za zdravljenja kovida in za obvladovanje sindroma dolgotrajnega kovida po bolezni ali po cepljenju prevedli v slovenščino.

Protokoli preventive in zgodnjega zdravljenja kovida


Preprečevanje in zgodnje ambulantno zdravljenje kovida

Protokol za preprečevanje in zgodnje ambulantno zdravljenja Covid-19 za različici Omikron in Delta 2022, prevod in original, FLCCC

Zdravljenje in preprečevanje kovida

Protokol za zdravljenje in preprečevanje Covid-19, prevod in priginal, IppocrateOrg

Vodič za domače zdravljenje kovida

Vodič za domače zdravljenje kovidne bolezni 202, prevod in original, AAPS -Združenje ameriških zdravnikov in kirurgov

Obvladovanje sindroma dolgotrajnega kovida

Protokol obvladovanja sindroma dolgotrajnega kovida, prevod in original, FLCCC

Seznam zdravil in njihova dostopnost v RS

Tabela zdravil navedenih v protokolih in njihova dostopnost v Sloveniji

Posledice nezdravljenega kovida

Raziskave in klinična praksa iz tujine je pokazala, da bi lahko z zgodnjim zdravljenjem z generičnimi zdravili in splošno dostopnimi ter poceni zdravili, preprečili od 60 do 80% vseh težjih potekov bolezni, hospitalizacij in smrti. To pomeni, da bi lahko v Sloveniji preprečili od približno 4000 do 5000 smrti, v veliki meri razbremenili bolnišnice in omogočili nemoteno obravnavo bolnikov z drugimi boleznimi, preprečili številne hujše zaplete bolezni in skrajšali čas zdravljenja, če bi le začeli kovidne bolnike pravočasno zdraviti.

S kovidom zbolijo tako cepljeni kot necepljeni, uradni podatki iz Anglije pa kažejo, da večkrat cepljeni mladi in zdravi ljudje bolj pogosto umirajo od necepljenih (članek).

Podatki iz celega sveta kažejo, da so večkrat cepljeni bolj ogroženi zaradi kovida, zato bi morali prav ti nameniti svojo pozornost vsakemu prehladu“ oziroma okužbi s Sars-CoV-2.

Ključni dejavnik, ki določa ali se bomo okužili in kako bomo okužbo preboleli, je naš imunski sistem oziroma naravna odpornost. Ne obstaja nobeno zdravilo, ki bi uničilo katerikoli virus, ampak »zgolj« zdravila, ki zavirajo razmnoževanje virusa v celicah in na ta način pomagajo imunskemu sistemu, tudi oslabljenemu, da lažje premaga bolezen. To je bila do nedavnega tudi uradna medicinska doktrina. A marsikaj se je spremenilo.

Z zgodnjim zdravljenjem in preventivo preprečimo napredovanje okužbe s koronavirusom v telesu in številne dolgoročne zaplete, kot so oslabljen imunski sistem in pomanjkanje vitalne energije, ki se kažejo v primeru, da virus ostane latenten v organizmu. Govorimo o sindromu dolgotrajnega kovida, ki prizadene tudi ljudi, ki so se cepili proti kovidu. Cepljeni ali necepljeni, kar je pomembno, da vemo o novem koronavirusu je, da ga moramo preboleti in ga potem še do konca očistiti iz telesa.

Protokoli samozdravljenja sindroma dolgotrajnega kovida in poškodb po cepljenju so navedeni na spodnji strani.

Verjamemo, da je bila mnogim, cepljenim in necepljenim, v dveh letih zaradi nepravočasnega in neustreznega zdravljenja kovida, povzročena nepopravljiva škoda. Radi bi, da vaše zgodbe in zgodbe vaših bližnjih delite z nami. Z zbiranjem podatkov, s katerimi bi se morale ukvarjati pristojne institucije (NIJZ, MZ, JAZMP), želimo zapolniti praznino na tem področju in javno spregovoriti o spregledanih dejstvih.

Bolezenski mehanizmi kovida

Bolezenske mehanizme kovida je prvi objavil priznani ameriški kardiolog, internist in epidemiolog Peter McCullough že leta 2020:

1. faza: Takoj po okužbi se začne virus razmnoževati v okuženih celicah zgornjih dihal in povzroča simptome, podobne gripi (vročina, glavobol, boleče grlo, zamašen nos, bolečine v telesu, tudi izguba vonja in okusa, driska).

2. faza: Če ne preprečimo hitrega razmnoževanja virusa, lahko pride do prekomernega vnetnega odziva v pljučih, predvsem pri posameznikih s posebnostmi imunskega odzivanja ali predhodno hiperstimulacijo imunskega sistema (npr. cepljenje v obdobju nekaj mesecev pred okužbo) z značilnim kašljem in težkim dihanjem.

3. faza: Prekomeren vnetni odziv (citokinska nevihta) in nastajanje krvnih strdkov (enega velikega ali velikega števila mikrotrombov) s simptomi bolečine v prsnem košu, oteženega dihanja, ter znižanja koncentracije kisika v krvi. Šele v tej fazi se ponavadi začne bolnika zdraviti s sprejemom na kovidni bolnišnični oddelek.

Razvoj kovidne bolezni po fazah (vir: Peter McCullough, 2020)

Epidemični ukrepi in cepiva namesto zgodnjega zdravljenja

Najpomembnejši dejavnik za potek kovidne bolezni je pravočasen začetek zdravljenja in ustrezna terapija v posameznih fazah bolezni. Ravno nasprotno od tega, kar so nam preko medijev govorili strokovni in politični predstavniki, da počakamo, dokler ne začnemo težko dihati.

Medtem, ko so odločevalci, ki so delali po nareku SZO, govorili, da zdravilo za kovid ne obstaja, so nekateri zdravniki uporabili zdravila, ki so se izkazala kot učinkovita in varna v času pojava prvega koronavirusa Sars-CoV-1. Tudi pri prvem Sarsu je bil glavni vzrok smrti akutna dihalna stiska in za učinkovito zdravilo se je izkazal hidroksiklorkin (študija). Vendar pa so že v začetku epidemije SZO in glavne regulatorne agencije odsvetovale uporabo hidroksiklorokina, ker ne učinkuje. Kar ni bilo res. Obstajale so študije z različnimi rezultati in številne so kazale, da odlično deluje v ustreznih odmerkih in v ustreznem času po pojavu simptomov, še posebej v kombinaciji s cinkom in drugimi učinkovinami (študija).

Medtem, ko so nam odločevalci govorili, da dokler ne izdelajo specifičnih cepiv in kasneje zdravil, se pred tem virusom ne moremo zaščititi drugače, kot s strogimi ukrepi večurnega nošenja mask, sistematičnim masovnim testiranjem, socialnim distanciranjem in popolno izolacijo bolnikov in starostnikov od preostale skupnosti, so ti zdravniki dokazali, da lahko že s splošno preventivo z vitaminom D3, vitaminom C, cinkom, črno kumino, kvercetinom, kurkumo in nekaterimi drugimi „prehranskimi dodatki“ ter uporabo komplementarne medicine, znatno preprečimo težji potek okužbe z virusom (glej protokole preventive in zdravljenja zgoraj).

Več o tem je povedal prof. Ciro Isidoro na 3. Mednarodnem vrhu o kovidu maja 2023 (glej posnetek).

Več o pomembnosti zgodnjega zdravljenja kovida si lahko ogledate tudi v intervjuju z vodjo strokovnega odbora italijanske organizacije IppocrateOrg, dr.med. Rosanno Chifari Negri, ki je obravnavala in pozdravila več tisoč bolnikov s kovidom, enako kot mnogi zdravniki po svetu in doma.

Zgodnje zdravljenje kovida le za redke bolnike

Navkljub dvema letoma epidemičnih ukrepov, uničujočih za zdravje javnega sistema, šolstva, gospodarstva, zdravstva, javnih financ in navkljub kampanji cepljenja proti kovidu- 19, številnih, ki trpijo zaradi posledic t.im. sindroma dolgotrajnega kovida in navkljub vsem, ki so zaradi nezadostno preizkušenih cepiv prehitro izgubili življenje, o nujnosti zgodnjega zdravljenja kovida in pomena krepitve imunskega sistema, še vedno ni govora.

Trenutno je v Sloveniji zgodnje zdravljenje v primeru okužbe s korona virusom omogočeno le tistim kroničnim bolnikom, za katere osebni zdravnik presodi, da bi bilo prebolevanje bolezni za njih nevarno. Zdravila, ki imajo pogojno dovoljenje za zgodnje zdravljenje kovida, so draga in slabo preizkušena. Medtem pa poceni generična zdravila, kot sta hidroksiklorokin in ivermektin še vedno predstavljata preveliko konkurenco proizvajalcem cepiv, zato ju v zvezi s kovidom nihče ne omenja, čeprav povsem neupravičeno in navkljub pozivom strokovnjakom ter državljanskim pobudam, za dostop do poceni generičnih zdravil za zdravljenje kovida, kot sta ivermektin in hidroksiklorokin.

Ne glede na vse, sedanja in prejšnja vlada menita, da je cepljenje najboljši ukrep za zajezitev širjenja in preprečevanje težje oblike kovidne bolezni, pa čeprav številne resne in verodostojne analize kažejo drugače. Več o tem lahko preberete v Pripombah na Odgovor Vlade na pobudo za ustavno presojo odlokov za preprečevanje širjenja epidemije Covid-19.V Programu cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2023 se cepljenje proti covidu-19 še vedno priporoča za
splošno populacijo, čeprav je jasno, da cepivo ni dovolj učinkovito in ima (lahko) dolgoročne neželene
učinke.

So tudi vas zdravili nepravočasno ali neustrezno?

Zanima pa nas, na kakšen način ste vi ali vaši svojci preboleli kovid, ali ste imeli ustrezna zdravila in navodila in ali ste, morda zaradi nepravočasnega ali neustreznega zdravljenja, nedosegljivosti zdravnika, vi ali vaši svojci imeli hujši potek bolezni. Zato vas še enkrat vabimo, da izpolnite naš vprašalnik in delite svojo zgodbo z našimi strokovnjaki.

POMEMBNO: Objava je informativnega značaja in ni namenjena diagnosticiranju, zdravljenju ali opustitvi zdravljenja. Vse medicinske in znanstvene informacije v tem članku so samo za raziskovalne, izobraževalne in informativne namene in ne nadomeščajo strokovnega zdravniškega svetovanja, diagnostike, zdravljenja ali nege bolezni omenjenih v tej študiji. Pri oskrbi bolezenskih stanj je potrebno upoštevati standarde, pravila in predpise, ki jih sprejmejo zdravstveni organi države.