Midve, skupina OZZ in vsi, ki bodo podprli in delili ta poziv, vsem zgoraj naštetim voditeljem sporočamo, da imamo resnično dovolj prerekanja, žaljenja, samohvale in očitkov, kdo je naredil več in kdo premalo, kdo je boljši, kdo ima bolj prav, kdo je na ulice spravil več ljudi, kdo je zbral več podpisov, kdo bo glavni in kdo se mora komu podrejati…

Dovolj imamo rivalstva in politikanstva!

POZIV VODITELJEM IZVENPARLAMENTARNIH STRANK K SODELOVANJU SKOZI KONSTRUKTIVNO DEBATO O ZNB

ANICA BIDAR, VIOLETA BULC, IVAN GALE, GREGOR KOS, ZORAN STEVANOVIĆ, ESMERALDA VIDMAR

Sva Maja in Mateja, iz skupine Odgovoren za zdravje (OZZ), kjer beležimo neželene učinke po cepljenju ter zdravstvene težave zaradi mask in testiranja. Skupina OZZ se je tudi pridružila Ljudski koaliciji v zahtevi za reden postopek in javno razpravo pri sprejemu ZNB-D, ki ne sme biti sprejet niti ‘začasno’. Če smo čakali 2 leti, bomo pa še 2 meseca, da se ZNB dobro pripravi.

Tako kot ostali tudi midve že dolgo prosiva in delujeva v smeri, da se povežete in sodelujete voditelji večjih skupin in upava, da je ZNB priložnost, da to realiziramo. V ta namen želiva  organizirati kulturno in spoštljivo javno razpravo med vami, saj imate različna mnenja o samem ZNB in o aktivnostih, ki bi morale potekati v najvišje dobro državljank in državljanov. Opažava, da marsikdaj pride do nesporazuma, ker se ne znate konstruktivno pogovarjati ali pa ni več energije za to. Verjameva pa, da imate vsi dobre namene.

Midve, skupina OZZ in vsi, ki bodo podprli in delili ta poziv, vsem zgoraj naštetim voditeljem sporočamo, da imamo resnično dovolj prerekanja, žaljenja, samohvale in očitkov, kdo je naredil več in kdo premalo, kdo je boljši, kdo ima bolj prav, kdo je na ulice spravil več ljudi, kdo je zbral več podpisov, kdo bo glavni in kdo se mora komu podrejati… Dovolj imamo rivalstva in politikanstva! 

Zaradi tega smo MI VSI izgubili volitve in možnost, da bi se naš glas slišal v parlamentu! Ne dovolimo, da se nam to naredi tudi pri ZNB! In če lahko razumemo nezmožnost sodelovanja na volitvah, pa ne razumemo in ne bomo razumeli, če ne boste zmožni sodelovati projektno!

Vsak od vas je pomemben in nujno je, da združimo moči in najboljše kvalitete vsakega izmed vas! 

Imamo skupen cilj, ni nas tako malo, vsak od nas je dragocen in le skupaj nam lahko uspe. Ampak če se niti vi voditelji ne znate lepo pogovarjati in sodelovati, potem nam res ni pomoči in se nima smisla truditi. V tem primeru se lahko kar usedemo, odpremo kokice in opazujemo predstavo!

Zoran, lepo si povedal: ‘’Prihajajo hudi časi, moramo biti pametnejši in predvsem modrejši od njih.’’ Omenjaš tudi kulturo dialoga in spoštljivo komunikacijo, v isti sapi pa vse nas, ki smo bili 29.6. na protestu ozmerjaš z bebci…Tudi tebe zanese, razumljivo. A bodimo zares modrejši!

Ivan Gale, tebe pa pogrešamo! Kje si, kako razmišljaš?

V tej sredini pa bi si želeli  tudi umirjeno žensko moč Violete Bulc.

Pokažimo, kaj sploh pomeni spoštljiva, argumentirana in konstruktivna debata, da ne bomo o tem samo govorili. 

Verjameva, da ni nihče od vas pokvarjen ali pa bi želel drugemu škodovati, se pa očitno ne znate iskreno in spoštljivo pogovarjati, kadar se ne strinjate. Verjameva pa tudi, da je vaše sodelovanje ključno za naš uspeh in da ste tega sposobni! Skozi sodelovanje se bo tudi najbolje pokazalo, kdo je sposoben skupni cilj postaviti nad sebe.

Ceniva vas in sva vam hvaležni, da se izpostavljate in borite za vse nas. Ni lahko, a zato je še toliko bolj pomembno, da držimo skupaj.  Nama in še marsikomu je vlilo upanje, ker so Anica, Esmeralda in Gregor skozi sodelovanje v Ljudski koaliciji dokazali, da se dovolj dobro zavedajo, v kako kritični situaciji smo se znašli in so postavili naš skupen cilj nad sebe, svoja nestrinjanja, medsebojne razlike in pretekle slabe izkušnje. Uspelo nam je združiti najboljše lastnosti vseh treh oz. vseh nas v aktivnostih glede neustreznega sprejemanja ZNB. Omenjeni trije so nama sodelovanje že potrdili. Super bi bilo, če bi se lahko na takšen način povezali vsi. 

Upravičeno nas skrbi, da bi zaradi pomanjkanja volje in časa v morebitnih izrednih razmerah jeseni ali že poleti, ostal v veljavi pomanjkljiv ZNB, ki so ga sprejeli sedaj. Z zbranimi 2.500 podpisi, ki so potrebni za razpis zakonodajnega referenduma, bomo zaradi parlamentarnih počitnic uveljavitev sprememb ZNB-D zadržali vsaj do začetka novembra, saj se šele v septembru lahko razpiše 60 dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov. Kako točno naprej, pa se lahko odločimo skupaj!

Vsekakor se moramo glede nadaljnjih akcij uskladiti! Zato vas vse voditelje večjih skupin vabiva na javno razpravo o ZNB. Lahko povabimo tudi strokovnjake. O vseh podrobnostih te razprave se bomo odločali skupaj, sprejemali pa bomo tudi predloge in vprašanja vseh ostalih zainteresiranih.

Predlagane teme: 

  1. Ali je sprejetje ZNB-D po hitrem postopku brez javne razprave res tako nedolžno, kot nam obljublja predsednik vlade in kakšne so lahko posledice, če svojo obljubo prelomi.
  2. Ali smo res lahko brez strahu glede obveznega cepljenja, ki se lahko imenuje tudi drugače?
  3. Z 2.500 podpisi bomo zadržali zakon do novembra, kako naprej?
  4. Uskladitev mnenj in predlogov strokovne in zainteresirane javnosti, da bomo pri pripravi novega predloga zakona nastopili enotno.
  5. Možne rešitve, če naših predlogov ne bodo upoštevali.
  6. Iskren pogovor o tem, kaj vas najbolj ovira pri tem, da bi lahko konstruktivno sodelovali eden z drugim.

Prosiva za čim hitrejšo potrditev pripravljenosti sodelovanja v takšni razpravi in vašo razpoložljivost, da se nato lahko uskladimo glede izvedbe. Vaš odziv pričakujeva do srede, 13. julija 2022 na elektronski naslov mateja@odgovoren-za-zdravje.si in maja@odgovoren-za-zdravje.si.

Maja Zakotnik  in  Mateja Kržin

V RAZMISLEK

V sobi imamo enega velikega slona, o katerem se bo tudi treba začeti iskreno pogovarjati. To je nezaupanju med ljudmi in vami samimi, ki izvira iz skrbi, da bi bil kdo od vas lahko nastavljen z namenom, da nas razdira. Za nikogar ne moremo z gotovostjo trditi, da je ali da ni, in to morate najprej razumeti vi in tega ne jemati osebno. Vsem nam je v interesu, da se taki škodljivi ljudje razkrijejo.

Verjameva, da se bodo kakršnikoli slabi nameni razkrili skozi vaše sodelovanje, in to bi vam vsem moralo biti v interesu, če ste iskreni. V takšnem neprijateljskem in kaotičnem vzdušju pa potencialni izdajalci ostajajo lepo skriti.

Se strinjate, da poskusimo izboljšati naše medsebojne odnose?