ODŠKODNINE PO CEPLJENJU PROTI C-19

Postopki za pridobitev odškodnin po cepljenju so dolgotrajni in največkrat neuspešni. Ko človek utrpi hudo škodo na svojem zdravju, enostavno nima energije, ponavadi tudi ne finančnih sredstev, da bi se ukvarjal še s pravnimi postopki, čeprav bi mu odškodnina olajšala tako zdravljenje kot življenje.

Naslednji velik problem je višina teh odškodnin. “V našem pravnem redu so odškodnine ne samo sorazmerno nizke, ampak izjemno nizke. Ne pričakujem preveč, kvečjemu težko borbo vsakega posameznika za svoj prav,“ pove odvetnik David Sluga v prispevku za oddajo Tednik.

Minevata dve leti od smrti 20-letne Katje Jagodic, predvidene odškodnine niso potrdili še v nobenem od 165 zahtevkov. Bolnico, ki si po možganski kapi zaradi cepljenja najbrž ne bo nikoli opomogla, v oddaji pove: “Zaupala sem jim, potem se pa naredi, da te kap zadane, potem te pa nihče ne povoha, enostavno te pustijo.“ (Oddaja Tednik, 11.9.2023)

Zahtevek za odškodnino

Če oseba utrpi resen neželeni učinek ali smrt po cepljenju, lahko vloži zahtevek za odškodnino, ki velja tudi kot uradna prijava neželenega učinka. Zahtevek najprej obravnava posebna strokovna komisija, ki presoja vzročno povezavo s cepljenjem v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje (gotova, verjetna, možna, ni/malo verjetna, ni možna). Kratek in nepopoln seznam resnih neželenih učinkov je v Zahtevku za odškodnino.

Zahtevek za odškodnino najdete na strani Ministrstva za zdravje.

V primeru smrti je njihova odločitev dovolj za odobritev ali zavrnitev pravice do odškodnine. V primeru zdravstvenih težav in poškodb primer obravnava še invalidska komisija, ki presoja, ali gre za resno in trajno zmanjšanje življenjskih funkcij za 80% ali več, kar je kriterij za odškodnino.

Kriteriji za pridobitev in višina odškodnine

1. Za 80% trajno zmanjšanje življenskih funkcij je višina odškodnine 60.000 eur.

V kolikor gre za trajno zmanjšanje življenjskih funkcij za 80% ali več, ki je dokazljivo nastalo kot posledica cepljenja, je oseba upravičena do odškodnine v višini do 60.000 eur. Pri tem je treba poudariti, da je 80% zmanjšanje življenskih funkcij že izredno huda invalidnost oz. nezmožnost, medtem ko je povezava s cepljenjem tudi težko dokazljiva.

Neplodnost do 50. leta starosti predstavlja le 60% telesno okvaro, po 50. letu starosti pa 40% telesno okvaro.“ (vir: ZPIZ). V Uradnem listu sicer imate seznam telesnih okvar po %, vendar ne vključuje vseh možnih resnih okvar zdravja po cepljenju.

2. Za smrt otroka ali zakonca je višina odškodnine 10.000 eur, za smrt starša mladoletnega otroka 20.000 eur.

Če država misli, da 10.00 eur odtehta duševno trpljenje starša ob smrti otroka, potem se pač moti,“ pravi odvetnik v oddaji Tednik in dodaja še: “Če višina odškodnine ne odseva realne duševne in materialne škode, bodo upravičenci lahko naknadno vložili tožbo.“

NE BODI TIHO, POVEJ SVOJO ZGODBO TUDI TI!

Če se je vam ali vašim bližnjim zdravje po cepljenju proti C-19 poslabšalo in ste prepričani ali sumite, da je prejeto cepivo (vsaj deloma) vzrok za vaše težave, nam sporočite. Če boste izrecno dovolili, bomo vašo zgodbo (anonimno) objavili na strani s Pričanji.

ZAHTEVA ZA ANALIZO IN SOOČENJE Z DRUGIM MNENJEM

Zakaj se je poslabšalo javno zdravje v 2021 in 2022? Zahtevamo analizo varnosti in učinkovitosti kovid cepiv s primerjavo zdravstvenega stanja in smrti med cepljeno in necepljeno populacijo, analizo odziva na epidemijo, sodelovanje z drugim mnenjem stroke ter prevzem odgovornosti in sanacijo povzročene škode.