NEŽELENI UČINKI, ZDRAVSTVENE TEŽAVE IN POŠKODBE PO CEPLJENJU PROTI Covidu-19

Genska tehnologija novih »cepiv« proti Covidu-19 je bila odobrena za množično uporabo prehitro, s pomanjkljivimi kliničnimi študijami in brez znanja o dolgoročnih posledicah. V dobrih dveh letih od začetka množičnega cepljenja je v znanstveni literaturi več kot 3500 objav o različnih hudih neželenih učinkih (smrt, hospitalizacija in invalidnost), ki se lahko pojavijo tudi mesece in leta kasneje.

Čeprav je večina neželenih učinkov prehodnih in nenevarnih, pa ocene ugotavljajo, da je med cepljeno populacijo približno 8 % resnih poškodb in smrti (vir: Dickermann in sod., 2022). Na podlagi te ocene ima približno 95 tisoč Slovencev resne zdravstvene težave zaradi cepljenja proti Covidu-19.

Skupni imenovalec neželenih učinkov zaradi uporabe cepiva proti Covidu-19 je imunska pomanjkljivost, katere resnost je odvisna od različnih dejavnikov, glej spodaj (vir: FLCCC).

1. genetski dejavniki (večje tveganje za neželene posledice imajo osebe, ki so v prvi sorodstveni liniji z osebo, ki je utrpela neželene posledice po cepljenju proti Covidu-19),

2. količina mRNK, ki je vnesena v organizem, in količina S-proteina, ki se v njem proizvaja (ta je povezana s številom odmerkov, predhodno ali naknadno okužbo s SARS-CoV-2 in z določenimi serijami cepiv z višjo koncentracijo mRNK),

3. spol (videti je, da imajo ženske približno 80 % vseh neželenih posledic),

4. prehrana in pridružene bolezni (avtoimunske bolezni, kronične vnetne bolezni ter pomanjkanje vitaminov D3, C, B12, B9, cinka in magnezija)

Količina S-proteina, ki pride v telo z odmerkom »cepiva«, je enaka kot pri bolniku s težkim potekom bolezni, zato so neželene posledice po cepljenju podobne posledicam po težki obliki kovida oz. dolgotrajnem kovidu. S-protein, ki pride v telo s »cepivom«, vztraja v obtoku in organih neznano dolgo, zato se lahko simptomi poškodbe po cepljenju pojavijo tudi več mesecev ali celo let po prejemu zadnjega odmerka.

Število prijavljenih neželenih učinkov cepiv proti Covidu-19, ki ga vodi in spremlja NIJZ, je zato podcenjeno in omejeno na kratko obdobje po cepljenju (glej Poročilo NIJZ, 2023).

Milijoni ljudi so te preparate prejeli, ko so bila v tretji klinični fazi preizkušanja, ko njihova dejanska (ne)varnost še ni bila znana. NIJZ bi moral natančno in skrbno spremljati zdravstveno stanje vseh cepljenih oseb, vendar tega ne počne.

Septembra 2023 je bila objavljena prva študija, ki je dokazala vzročno povezanost in časovno sovpadanje med presežno smrtnostjo in cepivi proti Covidu-19 (vir: Rancourt s sodelavci, 2023). Neodvisne obdukcije s histoimunološko preiskavo tkiv so ugotovila vzročno povezavo med S-proteinom v vitalnih organih in vzrokom smrti (glej posnetek Poškodbe vitalnih organov po cepljenju proti covidu-19).

Neodvisna analiza, ki jo je izvedel World Council for Health leta 2022 (vir), je preverjala pogostost in vrsto prijavljenih neželenih učinkov v različnih bazah podatkov in zaključila, enako kot številni zdravniki in raziskovalci, ki opozarjajo na trenutno in dolgoročno zdravstveno katastrofo, da bi morali nemudoma ustaviti uporabo genskih cepiv proti Covidu-19, zdravniki pa bi morali svoje bolnike poučiti o možnih resnih zdravstvenih posledicah uporabe teh genskih preparatov.

Sindrom po cepljenju proti Covidu-19

Pomanjkanje kliničnih študij je za bolnike, ki se jim je zdravstveno stanje po cepljenju proti Covidu-19 poslabšalo, izjemno skrb zbujajoče in problematično.

Velikokrat imajo številne in dolgotrajne simptome, zato hodijo od enega specialista do drugega, ti pa ne vedo, kaj narediti z njimi, saj z običajnimi preiskavami ne najdejo vzrokov za njihove težave (vir: Kory, 2023).

Čeprav ne obstaja uradna diagnoza sindroma po cepljenju proti Covidu-19, pa bi morali zdravniki v klinični praksi upoštevati časovno ujemanje med cepljenjem in začetkom slabšanja zdravstvenega stanja bolnika, kadar s preiskavami ni mogoče ugotoviti drugih verjetnih vzrokov (vir: Kory, 2023).

Simptomi se lahko pojavijo:

 • nekaj minut ali nekaj ur po prejemu odmerka (približno 15 % bolnikov);
 • nekaj dni do približno 3-6 tednov po odmerku (približno 80 % bolnikov). Tipični simptomi, kot so utrujenost, mrzlica, glavobol in omotičnost po navadi popolnoma izginejo, preden se kasneje razvijejo v »zbirko simptomov«. Nekateri bolniki so zboleli po cepljenju, stanje pa se jim je dodatno poslabšalo, potem ko so zboleli za kovidom (približno 70 % bolnikov). In obratno, nekaterim bolnikom, ki so pred cepljenjem preboleli kovid, se je zdravje poslabšalo po cepljenju (približno 30 % bolnikov);
 • od 2 do 4 in več mesecev po odmerku (manjše število bolnikov, pri katerih časovno ujemanje ni očitno).

Značilni simptomi:

Velika večina bolnikov s sindromom po cepljenju proti Covidu-19 ima tri značilne simptome, ki jih pred tem niso poznali: utrujenost, slabo počutje po aktivnosti in možganska megla. Imajo težave s kratkoročnim spominom, s priklicem besed v pogovoru, večkrat se zmedejo pri enostavnih opravilih in se težko osredotočijo. Včasih imajo tudi halucinacije in zmedenost v času in prostoru, ki pa navadno trajajo krajši čas.

Drugi značilni simptomi vključujejo:

 • nevrovegetativno distonijo (nenadne spremembe v srčnem ritmu, dihanju, peristaltiki, telesni temperaturi in ostalih funkcijah avtonomnega živčnega sistema),
 • nevropatijo (občutek mravljinčenja, zbadanja, gorenja, bolečine),
 • gastrointestinalne težave (napenjanje, leno črevo, driska, zaprtost, bolečine v trebuhu, prehranska intoleranca, nenavadno hujšanje ali pridobivanje telesne teže),
 • bolečine v mišicah in sklepih (navadno na mestih predhodnih poškodb),
 • dermatološke težave (izpuščaji vseh vrst),
 • tesnobnost in depresija (bodisi zaradi realnih skrbi v zvezi z zdravjem, bodisi zaradi nevrovegetativne distonije, ki lahko povzroči nenadne napade panike in stanje alarma),
 • nočno znojenje in oblivanje,
 • motnje spanja,
 • motnje menstrualnega cikla (močne, dolge in neredne krvavitve, prekinitve in izostanek cikla),
 • mišično atrofijo,
 • otečene bezgavke.

Cepiva lahko povzročijo alergijske reakcije (ekcem, izpuščaje, astmo, srbenje, prehranske alergije itd.) in proizvodnjo protiteles IgE. Videti je, da do tega pride zaradi deregulacije imunskega sistema, ki namesto ustreznih protiteles s strani B-limfocitov proizvaja IgE protitelesa. Zaradi pomanjkljivega imunskega odziva lahko pride do reaktivacije latentnih virusov, kot so navadni herpes ali pasavec, virus Epstein-Barr in citomegalovirus, kot tudi do reaktivacije borelioze in tuberkuloze.

Bolezen zaradi kopičenja S-proteina ali „spikopatija“

Vedno več je dokazov, da S-protein, na katerem temeljijo vsa cepiva proti covidu-19, povzroča številne resne bolezni.

Ne glede na to, ali pride v telo zaradi okužbe z virusom SARS-CoV-2 ali zaradi cepljenja proti Covidu-19, v organizmu deluje kot toksin in povzroča številne resne posledice, med katerimi so najpogostejše nevrološke, kardiovaskularne, bolezni limfnega in krvnega sistema ter bolezni reproduktivnih organov (vir: Parry s sodelavci, avgust 2023).

K škodljivim posledicam cepljenja proti covidu-19 prispevajo tudi vnetne reakcije organizma na lipidne nanodelce, v katere so »zapakirani« mRNK, hitra distribucija sintetične mRNK po celotnem organizmu, daljša obstojnost sintetične mRNK, ki je organizmu ne uspe hitro razgraditi, zaradi česar ostajajo in delujejo v organizmu dalj časa, kot če bi bila naravna, neznano dolgo trajanje proizvodnje S-proteinov v telesu, ki povzroča močan avtoimunski odziv in potencialne rakotvorne in genotoksične posledice.

Področje preučevanja vpliva S-proteina je popolnoma novo in prepuščeno neodvisnim raziskovalcem, saj si uradna stroka pred tem zatiska oči. Temelji na predvidevanjih in dosedanjih ugotovitvah, ki jih povzemamo po ameriški organizaciji Front-line Critical Covid Care (vir: FLCCC).

Bolniki z dolgim kovidom in poškodbami zaradi cepljenja lahko imajo S-protein v krvi tudi še po 15 mesecih (vir: Patterson in sod., 2022). S-proteini zavirajo delovanje naravnih celic ubijalk (vir: Bortolotti in sod., 2020), delovanje citotoksičnih T-celic in proces avtofagije (vir: Gassen in sod., 2020), kar lahko pojasni hudo disfunkcijo imunskega sistema (imunodeficiencijo) na vseh področjih delovanja (okužbe, rakave bolezni…).

S-protein sproži nastajanje krvnih strdkov tako neposredno zaradi poškodbe stene ožilja, kot tudi prek vnetnih mehanizmov. To povzroči nastajanje tako velikih strdkov (ki povzročijo kap, pljučno embolijo in difuzno poškodbo različnih organov) kot tudi mikrostrdkov (ki povzročijo mikroinfarkte kjerkoli v organizmu, največkrat v možganih).

Nenadni srčni zastoj, ki se zgodi v roku 48 ur od prejema odmerka in večinoma prizadene mlade športnike, je lahko posledica »stresne kardiomiopatije«, do katere pride zaradi prekomernega izločanja kateholaminov v nadledvični žlezi; ti so lahko posledica presnovnih motenj, ki jih povzroči S-protein (vir: Cadegiani, 2022). Subakutni in kronični miokarditis je verjetno posledica vnetnega odziva pericitov in makrofagov, ki nastane zaradi S-proteina (vir: Schauer in sodelavci, 2022).

Nevrološke težave zaradi S-proteina so posledica kompleksnega prepletanja vnetja živčnih celic (vir: Olajide s sod., 2022), proizvajanja amiloidnih in prionskih beljakovin (vir: Abrams in sod., 2021), avto-protiteles, mikrostrdkov in disfunkcije mitohondrijev (vir: Bendarik in sod., 2009).

Najpogostejši neželeni učinki zaradi cepiv proti Covidu-19

Na spletni strani neprofitne organizacije React19 (vir), ki nudi pomoč in podporo poškodovanim s cepivi proti Covidu-19, je septembra 2023 na voljo seznam več kot 3500 objavljenih, strokovno pregledanih študij, ki poročajo o primerih poškodb zaradi cepiv proti Covidu-19. Te vključujejo dvajset različnih organskih sistemov, so lahko življenjsko usodne ali vodijo v resne kronične bolezni in invalidnost.

Navajamo najpogostejše resne bolezni, ki so lahko posledica poškodbe zaradi cepiv proti Covidu-19 (vir: Perry, 2023 in FLCCC, 2023).

Slika: Najpogostejši simptomi težav po cepljenju proti Covidu-19 po spolu (vir)


Nevrološke bolezni:

 • možganska kap, bodisi zaradi zamašene ali zaradi počene žile
 • nevropatija majhnih živčnih vlaken, ki povzroči otrplost, mravljinčenje in pekočo bolečino kjerkoli po telesu
 • upad miselnih funkcij (kognitivna disfunkcija)
 • nevrodegenerativne bolezni (Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, amiotrofična lateralna skleroza, nevrovegetativna distonija)
 • prionske bolezni (kot je Creutzfeldt-Jakobova bolezen)
 • akutni mielitis
 • Bellova paraliza
 • paraliza obraznega živca
 • zvonjenje v ušesih (tinitus)
 • motnje govora (afazija)

Kardiovaskularne bolezni:


Bolezni strjevanja krvi:


Imunološke bolezni:

 • poslabšanje kroničnih bolezni, predhodnih vnetij ali poškodovanih delov telesa
 • trombocitopenija, ki je posledica avtoimunskega odziva organizma na vnos cepiva proti covidu-19
 • poškodbe žil zaradi vnetja (vaskulitis)
 • avtoimunska hemoliza
 • večorganski vnetni sindrom
 • sladkorna bolezen
 • sistemski lupus
 • Stillova bolezen
 • multipla skleroza
 • hemofagocitna limfohistiocitoza
 • akutizacija virusa Herpes zoster
 • reaktivacija okužbe z Epstein-Barrovim virusom
 • reaktivacija okužbe s citomegalovirusom
 • reaktivacija okužbe z virusom herpesa

Ginekološke bolezni:

 • motnje v menstrualnem ciklusu: prekinitve, zakasnitve in druge anomalije menstrualnega ciklusa
 • spontani splav
 • razjede vulve in vagine

Bolezni kože:

 • urtikarija, rdečica, srbečica
 • pemphigus vulgaris
 • ulcerozno vnetje kože
 • eozinofilna dermatoza
 • alopecija
 • psoriaza
 • toksična epidermalna nekroliza
 • multiforni eritem

Duševne bolezni:

 • depresija
 • pojav paničnih napadov
 • pojav psihoze in delirija

Rak:

 • prodor raka v remisiji
 • limfom T celic
 • pojav agresivnega ali t.im. turbo raka