NEŽELENI UČINKI, ZDRAVSTVENE TEŽAVE IN POŠKODBE PO CEPLJENJU PROTI Covidu-19

Neželeni učinki po cepljenju:

 • se lahko pokažejo tudi več mesecev ali let po cepljenju,
 • pospeši jih naknadna ali predhodna kovid okužba,
 • več odmerkov lahko pomeni več težav,
 • so pogostejši pri določenih serijah cepiv.

Prvi neželeni učinki se lahko kažejo kot:

 • splošna utrujenost in oslabelost;
 • bolečine, zbadanje in odrevenelost v sklepih in mišicah;
 • slabša koncentracija;
 • poslabšanje latentnih in kroničnih bolezni…

 

Kasneje lahko pride do resnih bolezni:

 • bolezni strjevanja krvi,
 • bolezni srca in ožilja,
 • nevrološke bolezni,
 • motnje delovanja imunskega sistema

Glej seznam spodaj.

 

Genska tehnologija novih »cepiv« proti bolezni covid-19 je bila odobrena za množično uporabo »urgentno«, pod pretvezo, da je to edina zaščita pred boleznijo, kar pomeni, brez za to predpisanih protokolov, ki bi morale zagotoviti večjo varnost prejemnikov teh preparatov. Klinične študije so bile zelo pomanjkljive. O srednjeročnih in dolgoročnih učinkih in posledicah se ni vedelo prav nič. V dobrih dveh letih od začetka množičnega cepljenja je v znanstveni literaturi več kot 3500 objav o različnih, tudi hudih neželenih učinkih (hude in/ali kronične zdravstvene težave, invalidnost, smrt), ki se lahko pojavijo tudi mesece in leta po prejemu teh »cepiv«.

Čeprav je večina kratkoročnih neželenih učinkov prehodnih in nenevarnih, pa v študijah ugotavljajo, da je med cepljeno populacijo približno 8 % resno poškodovanih in smrti (vir: Dickermann in sod., 2022). Na podlagi te ocene ima približno 95 tisoč Slovencev resne zdravstvene težave zaradi cepljenja proti Covidu-19.

Skupni imenovalec neželenih učinkov zaradi uporabe cepiva proti Covidu-19 je imunska pomanjkljivost, katere resnost je odvisna od različnih dejavnikov (vir: FLCCC):

1. genetski dejavniki (večje tveganje za neželene učinke imajo osebe, ki so v prvi sorodstveni liniji z osebo, ki je utrpela neželene posledice po cepljenju proti Covidu-19),

2. količina mRNK, ki je vnesena v organizem, in količina S-proteina, ki se v njem proizvaja (ta je povezana s številom prejetih odmerkov cepiv, predhodno ali naknadno okužbo z virusom SARS-CoV-2 in z določenimi serijami cepiv z višjo koncentracijo mRNK in drugih škodljivih snovi),

3. spol (videti je, da imajo ženske približno 80 % vseh neželenih učinkov),

4. prehrana in pridružene bolezni (avtoimune bolezni, kronične vnetne bolezni ter pomanjkanje vitaminov D3, C, B12, B9, cinka in magnezija)

Količina S-proteina, ki pride v telo z odmerkom »cepiva«, je enaka kot pri bolniku s težkim potekom bolezni, zato so neželeni učinki po cepljenju podobne posledicam po težki obliki kovida oz. dolgotrajnem kovidu. S-protein, ki pride v telo z odmerkom »cepiva« in ga potem proizvajajo še celice organizma, vztraja v obtoku in praktično vseh organih neznano dolgo, zato se lahko simptomi poškodbe po cepljenju pojavijo tudi več mesecev ali celo let po prejemu zadnjega odmerka. 

Zato zdravniki neželenih učinkov pogosto ne prepoznajo in tudi ne prijavijo pristojnim, velikokrat jih pripišejo dolgemu kovidu ali psihološkim težavam bolnika. Število prijavljenih neželenih učinkov cepiv proti Covidu-19, ki ga vodi in spremlja NIJZ, je zato zelo podcenjeno in omejeno na kratko obdobje opazovanja po cepljenju (glej Poročilo NIJZ, 2023).

Genski preparati tzv. »cepiva«, ki so jih prejeli milijoni ljudi po svetu, so bila v tretji klinični fazi preizkušanja, ko njihova dejanska (ne)varnost še ni bila znana. NIJZ bi moral natančno in skrbno spremljati zdravstveno stanje vseh cepljenih oseb, vendar tega ne počne.


Preberi več: Zakaj se NIJZ izogiba analizi in primerjavi zdravstvenega stanja glede na status cepljenja proti Covidu-19?


Preberi več: Zakaj zdravniki ne prijavljajo domnevnih neželenih učinkov po cepljenju?


Septembra 2023 je bila objavljena prva študija, ki je dokazala vzročno povezanost in časovno sovpadanje med presežno smrtnostjo in cepivi proti Covidu-19 (vir: Rancourt s sodelavci, 2023). Obdukcije s histoimunološko preiskavo tkiv so ugotovila vzročno povezavo med S-proteinom v vitalnih organih in vzrokom smrti (glej posnetek Poškodbe vitalnih organov po cepljenju proti covidu-19).

Neodvisna analiza, ki jo je izvedel World Council for Health leta 2022 (vir), je preverjala pogostost in vrsto prijavljenih neželenih učinkov v različnih bazah podatkov in zaključila, enako kot številni zdravniki in raziskovalci, ki opozarjajo na sedanjo in dolgoročno zdravstveno katastrofo. Zaradi tega bi morali nemudoma ustaviti uporabo genskih cepiv proti Covidu-19, zdravniki pa bi morali svoje bolnike poučiti o možnih resnih zdravstvenih posledicah uporabe teh genskih preparatov.

Sindrom po cepljenju proti Covidu-19

Pomanjkanje kliničnih študij je za bolnike, ki se jim je zdravstveno stanje po cepljenju proti bolezni Covid-19 poslabšalo, izjemno skrb zbujajoče in problematično. Mnogi imajo številne in dolgotrajne težave, zato hodijo od enega specialista do drugega, ti pa ne vedo, kaj narediti z njimi, saj z običajnimi preiskavami ne najdejo vzrokov za njihove težave (vir: Kory, 2023). Čeprav ne obstaja uradna diagnoza sindroma po cepljenju proti Covidu-19, pa bi morali zdravniki v klinični praksi upoštevati časovno ujemanje med cepljenjem in pojavom težav ali poslabšanja zdravstvenega stanja bolnika, kadar s preiskavami ni mogoče ugotoviti drugih verjetnih vzrokov (vir: Kory, 2023).

Simptomi se lahko pojavijo:

 • nekaj minut ali nekaj ur po prejemu odmerka (približno 15 % bolnikov);
 • nekaj dni do približno 3-6 tednov po odmerku (približno 80  % bolnikov). Tipični simptomi, kot so utrujenost, mrzlica, glavobol in omotičnost po navadi popolnoma izvenijo, preden se kasneje razvijejo v »zbirko simptomov«. Nekaterim bolnikom, ki so z covidom-19 zboleli po cepljenju, se je stanje dodatno poslabšalo (približno 70 % bolnikov). In obratno, nekaterim bolnikom, ki so pred cepljenjem preboleli kovid, se je zdravje poslabšalo po cepljenju (približno 30 % bolnikov);
 • od 2 do 4 in več mesecev po odmerku (manjše število bolnikov, pri katerih časovno ujemanje ni tako očitno).

Značilni simptomi:

 • huda utrujenost
 • možganska »megla«
 • težave s kratkoročnim spominom in priklicem besed
 • težave z koncentracijo
 • izguba orientacije v času in prostoru ter včasih tudi halucinacije, ki trajajo krajši čas
 • tesnobnost in depresija (bodisi zaradi realnih skrbi v zvezi z zdravjem, bodisi zaradi nevrovegetativne distonije, ki lahko povzroči nenadne napade panike in stanje alarma),
 • nevrovegetativno distonijo (nenadne spremembe v srčnem ritmu, dihanju, peristaltiki,   telesni temperaturi in ostalih funkcijah avtonomnega živčnega sistema)
 • motnje spanja
 • periferno nevropatijo (občutek mravljinčenja, zbadanja, gorenja, bolečine)
 • gastrointestinalne težave (napenjanje, leno črevo, driska, zaprtost, bolečine v trebuhu, prehranska intoleranca, nenavadno hujšanje ali pridobivanje telesne teže)
 • bolečine v mišicah in sklepih (navadno na mestih predhodnih poškodb)
 • dermatološke težave (različne spremembe na koži, izpuščaji…)
 • nočno znojenje 
 • motnje menstrualnega cikla (močne, dolge in neredne krvavitve, ali  izostanek cikla),
 • mišično atrofijo,
 • otečene bezgavke
 • zmanjšanje učinkovitega funkcioniranja imunskega sistema (obrambe pred okužbami, zaščita pred rakastimi boleznimi)

Cepiva lahko povzročijo alergijske reakcije (ekcem, izpuščaje, astmo, srbenje, prehranske alergije itd.), tudi hude oblike kot je anafilaktični šok, ki se neredko konča s smrtjo. Do tega pride zaradi deregulacije imunskega sistema, ki namesto ustreznih protiteles s strani B-limfocitov proizvaja IgE protitelesa. Zaradi pomanjkljivega imunskega odziva lahko pride do reaktivacije bolezni, ki jih povzročajo različni mikroorganizmi, kot so navadni herpes, pasavec, virus Epstein-Barr, citomegalovirus, kot tudi do reaktivacije borelioze, tuberkuloze

Bolezen zaradi kopičenja S-proteina ali „spikopatija“

Vedno več je dokazov, da S-protein, ki je skupen vsem cepivom proti Covidu-19, povzroča številne resne poškodbe tkiv in bolezni. Ne glede na to, ali pride v telo zaradi okužbe z virusom SARS-CoV-2 ali zaradi cepljenja proti Covidu-19, v organizmu deluje kot toksin in povzroča številne resne posledice, med katerimi so najpogostejše nevrološke, kardiovaskularne, bolezni limfnega in krvnega sistema ter bolezni reproduktivnih organov (vir: Parry s sodelavci, avgust 2023). 

K škodljivim učinkom cepljenja proti Covidu-19 prispevajo tudi:

 • vnetne reakcije organizma, ki so odziv na lipidne nanodelce, ki tvorijo lipidni plašč v katere so »zapakirani« mRNK genski material
 • hitra distribucija in porazdelitev mRNK po celotnem organizmu 
 • daljša obstojnost modificirane (nenaravne) mRNK, v katerem je naravna aminokiselina URIDIN zamenjana z za organizem tujo aminokislino PSEUDOURIDIN-om, ki ga organizem ne uspe hitro razgraditi, zaradi česar se S-proteini dlje časa ohranijo v organizmu
 • sem sodi tudi nepredvidljivo dolga  proizvodnja S-proteinov v telesu, ki povzroča močan avtoimuni odziv in potencialne genotoksične posledice ter pojav rakastih bolezni

Preberi več: Ali so cepiva proti Covidu-19 varna?


Področje preučevanja vpliva S-proteina v organizmu je popolnoma novo področje in je prepuščeno neodvisnim raziskovalcem, saj se uradna stroka s tem ne ukvarja. Dosedanja spoznanja temeljijo na predvidevanjih in ugotovitvah, ki jih povzemamo po ameriški organizaciji Front-line Critical Covid Care (vir: FLCCC).

Bolniki z dolgim kovidom in poškodbami zaradi cepljenja lahko imajo S-protein v krvi tudi po 15 mesecih (vir: Patterson in sod., 2022). S-proteini zavirajo delovanje naravnih celic ubijalk (vir: Bortolotti in sod., 2020), delovanje citotoksičnih T-celic in proces avtofagije (vir: Gassen in sod., 2020), kar lahko pojasni hudo disfunkcijo imunskega sistema (imunodeficiencijo) na vseh področjih delovanja (okužbe, rakave bolezni…).

S-protein sproži tudi nastajanje krvnih strdkov tako neposredno zaradi poškodbe stene ožilja, kot tudi prek vnetnih mehanizmov, kar povzroči možgansko  kap, pljučno embolijo ali  poškodbo katerega koli organa. Nastajajo lahko tudi mikrostrdki, ki povzročijo mikroinfarkte kjerkoli v organizmu, v kateremkoli organskem sistemu ter njihovo difuzno poškodbo (največkrat v možganih).

Nenadni srčni zastoj, ki se zgodi v roku 48 ur od prejema cepiva in večinoma prizadene mlade športnike, je lahko posledica »stresne kardiomiopatije«, do katere pride zaradi prekomernega izločanja kateholaminov (stresnih hormonov) v nadledvičnih žlezah, ki so lahko posledica presnovnih motenj, ki jih povzroči S-protein (vir: Cadegiani, 2022). Subakutni in kronični miokarditis je verjetno posledica vnetnega odziva pericitov in makrofagov, ki nastane zaradi toksičnoga delovanja S-proteina (vir: Schauer in sodelavci, 2022).

Nevrološke težave zaradi delovanja S-proteina so posledica kompleksnega prepletanja več faktorjev in sicer vnetja živčnih celic (vir: Olajide s sod., 2022), proizvajanja amiloidnih in prionskih beljakovin (vir: Abrams in sod., 2021), avto-protiteles, mikrostrdkov in disfunkcije mitohondrijev (vir: Bendarik in sod., 2009).

Najpogostejši neželeni učinki zaradi cepiv proti Covidu-19

Na spletni strani neprofitne organizacije React19 (vir), ki nudi pomoč in podporo poškodovanim s cepivi proti Covidu-19, je septembra 2023 na voljo seznam več kot 3500 objavljenih, strokovno pregledanih študij, ki poročajo o primerih poškodb zaradi cepiv proti Covidu-19. Te vključujejo poškodbe dvajset različnih organskih sistemov, ki vodijo v resne kronične bolezni in invalidnost, so pa lahko tudi življenjsko usodne.

Navajamo najpogostejše resne bolezni, ki so lahko posledica poškodbe zaradi cepiv proti Covidu-19 (vir: Perry, 2023 in FLCCC, 2023).

Slika: Najpogostejši simptomi težav po cepljenju proti Covidu-19 po spolu (vir)


Nevrološke bolezni:

 • možganska kap, bodisi zaradi zamašene ali zaradi počene žile
 • nevropatija majhnih perifernih živčnih vlaken, ki povzroči otrplost, mravljinčenje in pekočo bolečino kjerkoli po telesu
 • upad miselnih funkcij (kognitivna disfunkcija)
 • nevrodegenerativne bolezni (Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, nevrovegetativna distonija, Amiotrofična Laterarna Skleroza-ALS)
 • prionske bolezni (kot je Creutzfeldt-Jakobova bolezen)
 • akutni mielitis
 • Bellova paraliza
 • paraliza obraznega živca
 • zvonjenje v ušesih (tinitus)
 • motnje govora (afazija)

Kardiovaskularne bolezni:


Bolezni strjevanja krvi:

 • krvni strdki (tromboza, tromboembolija)
 • nizka raven trombocitov v krvi (potrošna trombocitopenija, autoimuna trombocitopenija in idiopatska trombocitopenija) z posledičnimi krvavitvami
 • možganska venska tromboza
 • Henoch-Schonleinova purpura

Imunološke bolezni:

 • poslabšanje kroničnih bolezni in predhodnih vnetij
 • trombocitopenija, ki je posledica avtoimunskega odziva organizma na vnos cepiva proti covidu-19
 • poškodbe žil zaradi vnetja (vaskulitis)
 • avtoimuna hemoliza
 • večorganski vnetni sindrom
 • sladkorna bolezen
 • sistemski lupus
 • Stillova bolezen
 • multipla skleroza
 • hemofagocitna limfohistiocitoza
 • aktivacija virusa Herpes zoster
 • aktivacija okužbe z Epstein-Barrovim virusom
 • reaktivacija okužbe s citomegalovirusom
 • reaktivacija okužbe z virusom herpesa

Ginekološke bolezni:

 • motnje v menstrualnem ciklusu: izostanek, zakasnitve in druge anomalije menstrualnega ciklusa, kot je npr. zelo močna krvavitev
 • spontani splav
 • razjede vulve in vagine

Bolezni kože:

 • urtikarija, rdečica, srbečica
 • pemphigus vulgaris
 • ulcerozno vnetje kože
 • eozinofilna dermatoza
 • alopecija
 • psoriaza
 • toksična epidermalna nekroliza
 • multiformni eritem

Duševne bolezni:

 • depresija
 • anksioznost z ali brez paničnih napadov
 • pojav psihoze in delirija

Rak:

 • reaktivacija raka v remisiji
 • limfom T celic
 • pojav izjemno hitro razvijajočega in agresivnega tako imenovanega »turbo raka«

Glej tudi: Mnogi resni neželeni učinki po cepljenju proti C-19 (video 10 min)

Evropski parlament, 13.9.2023: Dr. Peter McCullough, znanstvenik in zdravnik, specializiran za interno medicino, kardiologijo in epidemiologijo, priznan strokovnjak na področju infekcijskih bolezni in bolezni srca ter ožilja


NE BODI TIHO, POVEJ SVOJO ZGODBO TUDI TI!

Če se je vam ali vašim bližnjim zdravje po cepljenju proti C-19 poslabšalo in ste prepričani ali sumite, da je prejeto cepivo (vsaj deloma) vzrok za vaše težave, nam sporočite. Če boste izrecno dovolili, bomo vašo zgodbo (anonimno) objavili na strani s Pričanji.