Dolžnosti zdravnikov pred in po cepljenju

Že samo zato, ker se ne upoštevata ta dva varnostna protokola, ne moremo trditi, da je cepljenje varno. Popolnoma varnega zdravila ali cepiva namreč ni, kar pomeni, da možnost neželenih učinkov (tudi zelo hudih) seveda obstaja, tega ne zanika nihče. Zato je ključen način izvajanja, bolj ko je skrben in odgovoren, hitreje lahko odreagiramo ter je posledično manj neželenih učinkov, trajnih okvar zdravja in smrti.

POJASNILNA DOLŽNOST PRED CEPLJENJEM


Kaj bi nam morali pristojni in zdravniki ali zdravstveni delavci povedati pred cepljenjem proti C-19?

PRIJAVA NEŽELENIH UČINKOV PO CEPLJENJU


Kdaj morajo zdravniki prijaviti neželene učinke in kako jih lahko prijavite sami?

Z zakonom določeni varnostni protokoli, kot so pojasnilna dolžnost pred cepljenjem ter spremljanje zdravstvenega stanja in poročanje o domnevnih neželenih učinkih po cepljenju, so pomembni za vsa cepiva in zdravila. To še posebej velja za cepiva proti C-19, ker se tovrstni (genski) preparati do sedaj masovno nikoli niso uporabljali in ker (še) nimamo relevantnih podatkov o kratkoročnih ter srednjeročnih stranskih učinkih, o dolgoročnih pa dejansko ne vemo še nič.

Zaradi pomanjkljivih varnostnih študij cepiv proti Covidu-19 in ker zdravniki že na splošno nimajo (dovolj) znanja o cepivih in možnih negativnih vplivih na zdravje, kar priznajo tudi sami, saj ob rednem delu nimajo časa preučevati tako kompleksnega in obsežnega področja, tudi svojih dolžnosti ne morejo dobro opraviti.

Smrt 20-letne Katje, ki je odmevala v javnosti, ni statistika, ampak povzročitev smrti iz malomarnosti. Cepivo Janssen je bilo namreč zaradi zaznanih tveganj takrat v mnogih državah že odsvetovano za mlajše od 50 let. Kljub temu so v Sloveniji z njim cepili več kot 80.000 mlajših ljudi, celo 159 mladoletnih. Niso jih opozorili niti na to, na katere simptome po cepljenju morajo biti še posebej pozorni, kako ukrepati ob pojavu le-teh in kdaj morajo o njih takoj obvestiti zdravnika ter poiskati nujno zdravstveno pomoč (npr. glavoboli po prejemu vektorskih cepiv proti Covidu-19 zaradi nevarnosti pojava strdkov v možganih).

Večina zdravnikov pred cepljenjem ni opravila nikakršne pojasnilne dolžnosti, prav tako pa pričanja in uradni podatki kažejo, da večina tudi ne prijavlja domnevnih neželenih učinkov.

 


Preberi več: Zakaj zdravniki niso opravili pojasnilne dolžnosti?

Preberi več: Zakaj zdravniki ne prijavljajo domnevnih neželenih učinkov?