Zakaj se je v Sloveniji poslabšalo javno zdravje v 2021 in 2022?

Namen cepljenja proti Covidu-19 je bil zmanjšati smrtnost in škodo na zdravju povzročeno s koronskim virusom v 2020. Večinski delež cepljenj je bil opravljen v letu 2021, a številke iz celega sveta kažejo na alarmantno poslabšanje javnega zdravja v 2021 in 2022. V Sloveniji podatkovni portal Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v letih 2021 in 2022 kaže na izredno poslabšanje javnega zdravja (za leto 2023 podatki še niso na voljo). Cepljenje proti Covidu-19 je bilo edina večja novost in sprememba v letu 2021. Da bi lahko ocenili morebitno povezavo s cepljenjem, bi morali spodnje podatke opremiti z natančnim statusom cepljenja proti Covidu-19, čemur pa se NIJZ kljub mnogim pozivom strokovne in laične javnosti že od samega začetka cepljenja na vse pretege izogiba.

Presežna smrtnost

v 2021 in 2022 ostaja zelo visoka, v starostni skupini do 74 let pa je večinoma celo višja kot v 2020.

 

Število umrlih v povezavi s kovidom

 v letu 2021 in 2022 ni veliko nižje od leta 2020, v starostni skupini do 74 let je večinoma celo precej višje, znižalo pa se je v skupini nad 75 let.

Tako akutni miokarditis kot pljučna embolija sta lahko posledica cepljenja proti Covidu-19 ali težjega poteka te bolezni. V letu 2021, ko je potekalo najbolj množično cepljenje proti Covidu-19, je bilo v Sloveniji za kar 63 % več hospitalizacij zaradi akutnega miokarditisa in 36 % več zaradi pljučne embolije v primerjavi z letom 2020. V januarju 2024 objavljena študija kaže, da ‘je cepljenje proti Covidu-19 močno povezano z resnim varnostnim tveganjem miokarditisa, zlasti pri otrocih in mlajših odraslih, ki ima za posledico hospitalizacijo in smrt, zato je nujna nadaljnja preiskava osnovnih mehanizmov miokarditisa, ki ga povzroča cepivo.’’

63 % porast

akutnega miokarditisa

v 2021 v primerjavi z 2020, številka ostaja mnogo višja tudi v 2022

36 % porast

pljučne embolije

v 2021 v primerjavi z 2020, številka ostaja višja tudi v 2022

149% porast

virusne pljučnice

v 2021 v primerjavi z 2020, v 2022 se številka (in število opravljenih cepljenj) zniža

Tudi neverjeten 70 % porast bolniških odsotnosti v letu 2022 v primerjavi z letom 2022 kaže na izredno splošno poslabšanje javnega zdravja v Sloveniji. Različne študije in uradni podatki iz tujine kažejo, da učinkovitost cepiva proti Covidu-19 hitro pada in po nekaj mesecih postane celo negativna, kar pomeni, da večkrat cepljeni bolj pogosto resno zbolevajo in umirajo za kovidom (glej Učinovitost cepiv proti Covidu-19). Evropska agencija za zdravila EMA je v prvi polovici leta 2021 celo izdala opozorilo, da je VAED (s cepivom povezano pospeševanje bolezni, ki lahko škodi ali celo ogrozi zdravje in življenje cepljenih) uvrščen na seznam pomembnih potencialnih tveganj ter da je potrebno spremljati in poročati glede obolevanja s simptomi Covida-19 po cepljenju. O tem slovenski zdravniki domnevno niso bili obveščeni (glej članek Iniciative slovenskih zdravnikov: Tveganje, o katerem se ne govori in ne poroča).

70 % več bolniške odsotnosti

v 2022 kot v 2020

Nekateri razlogi za bolniško odsotnost

so močno povišani v 2021 in še bolj v 2022

Mnogo ljudi poroča o poslabšanju zdravstvenega stanja po cepljenju proti Covid-19, čeprav so bili prej zdravi. Velikokrat imajo številne in dolgotrajne simptome, zato hodijo od enega specialista do drugega, ti pa ne vedo, kaj narediti z njimi, saj z običajnimi preiskavami ne najdejo vzrokov za njihove težave. Če ne poznamo (oz. si ne priznamo) vzroka zdravstvenih težav, tudi ne moremo zagotoviti ustreznega zdravljenja. Nujno moramo raziskati, v kolikšni meri je cepljenje negativno vplivalo na javno zdravje, in najti način, kako pomagati poškodovanim, tako zdravstveno kot finančno z odškodninami.

Zaradi eksperimentalnega statusa cepiv in zahtevanega dodatnega spremljanja varnosti, bi morali NIJZ in ostali odgovorni že brez zaskrbljujočih številk o poslabšanju javnega zdravja natančno spremljati in meriti rezultate tega zdravstvenega ukrepa, kar je sicer tudi temeljni standard medicinske znanosti, a se jim to očitno ne zdi potrebno.


Preberi več: Zakaj se NIJZ izogiba analizi in primerjavi zdravstvenega stanja glede na status cepljenja proti Covidu-19?


Tako pričanja kot uradni podatki pa kažejo tudi na to, da zdravniki zdravstvenih težav po cepljenju v večini primerov ne prijavijo, čeprav odgovorni zatrjujejo drugače. Zato ocenjujemo, da je število prijavljenih domnevnih neželenih učinkov cepiv proti Covidu-19, ki ga vodi in spremlja NIJZ, močno podcenjeno. Prav tako je omejeno na kratko obdobje po cepljenju, saj ne vključuje srednjeročnih in dolgoročnih neželenih učinkov, ki se lahko pojavijo več mesecev, celo več let po cepljenju.


Preberi več: Zakaj zdravniki ne prijavljajo domnevnih neželenih učinkov po cepljenju?


Od NIJZ zahtevamo verodostojne dokaze, da cepiva proti Covidu-19 niso povzročila motenj v delovanju imunskega sistema cepljenih oz. da niso vplivala na povečano število bolniških odsotnosti, bolezni in smrti v Sloveniji v letih 2021-2023.

ZAHTEVA ZA ANALIZO IN SOOČENJE Z DRUGIM MNENJEM

Zakaj se je poslabšalo javno zdravje v 2021 in 2022? Zahtevamo analizo varnosti in učinkovitosti kovid cepiv s primerjavo zdravstvenega stanja in smrti med cepljeno in necepljeno populacijo, analizo odziva na epidemijo, sodelovanje z drugim mnenjem stroke ter prevzem odgovornosti in sanacijo povzročene škode.

NE BODI TIHO, POVEJ SVOJO ZGODBO TUDI TI!

Če se je vam ali vašim bližnjim zdravje po cepljenju proti C-19 poslabšalo in ste prepričani ali sumite, da je prejeto cepivo (vsaj deloma) vzrok za vaše težave, je pomembno, da o tem spregovorite. Če boste izrecno dovolili, bomo vašo zgodbo (anonimno) objavili na strani s Pričanji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja