Ponovno spreminjajo ZNB, civilna družba ni vključena

Golobova vlada je leta 2022 kljub močnemu nasprotovanju javnosti po hitrem postopku in brez širše javne razprave sprejela spremembe Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB), ki so jih pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD). Prejeli so številne utemeljene kritike, med drugim tudi s strani Iniciative slovenskih zdravnikov. Dr. Golob se je strinjal, da zakon ni pripravljen dobro, zato je javnosti obljubil, da ga bodo še v istem letu popravili v sodelovanju s širšo civilno družbo.

To se po pričakovanjih ni zgodilo, vendar v skupini Odgovoren za zdravje nismo pozabili na njegovo obljubo in smo pristojne na to vztrajno opominjali. Februarja smo tako izvedeli, da so se tega končno lotili. Konec maja so nam poslali Sklep o imenovanju delovne skupine in ugotavljamo, da o vključenosti civilne družbe v pripravo zakona ni ne duha ne sluha. Zakon naj bi bil pripravljen in dan v javno obravnavo jeseni 2024.

Iz poslanih dokumentov je razbrati, da je Ministrstvo za zdravje (MZ) od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za potrebe priprave sprememb zakona zahtevalo analizo ukrepanja oz. odziva na epidemijo. Pričakovali smo, da bo analiza vključevala tudi analize učinkovitosti, varnosti oz. sorazmernosti cepljenja proti Covidu-19 in drugih ukrepov na podlagi domačih podatkov, a tudi o tem ni ne duha ne sluha. Pripravili so analizo, ki se nam zdi norčevanje iz javnosti.

Od MZ in delovne skupine za pripravo ZNB bomo zahtevali vključitev civilne družbe v pripravo zakona in vključitev zahtevanih analiz cepljenja in drugih ukrepov v zakon. Čeprav trenutni zakon tega ne predvideva, bomo zahtevali analize ukrepov tudi za nazaj, kar podpirajo tudi v PMVD.

Podpri zahtevo za analizo s svojim podpisom in jo deli čim širše:

ZAHTEVA ZA ANALIZO IN SOOČENJE Z DRUGIM MNENJEM

Zakaj se je poslabšalo javno zdravje v 2021 in 2022? Zahtevamo analizo varnosti in učinkovitosti kovid cepiv s primerjavo zdravstvenega stanja in smrti med cepljeno in necepljeno populacijo, analizo odziva na epidemijo, sodelovanje z drugim mnenjem stroke ter prevzem odgovornosti in sanacijo povzročene škode.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja