Mnoge pobude za analizo cepljenja in epidemioloških ukrepov v Sloveniji

Pandemija je bila razglašena marca 2020, decembra 2020, po le nekaj mesecih kliničnih preizkušanj, so ‘cepiva’ proti Covidu-19 dobila pogojno dovoljenje za promet. Večina cepljenj je bila opravljenih v letu 2021, ko se je po zdravstveno stanje v Sloveniji začelo drastično poslabševati.

Mnoge organizacije, skupine in posamezniki, tudi zdravniki in pravniki, že od začetka cepljenja proti Covidu-19 brez uspeha pozivamo NIJZ, Ministrstvo za zdravje, Odbor za zdravstvo in Zdravniško zbornico k izvedbam primerjalnih analiz med cepljenimi in necepljenimi.

Ker so letos v pripravi spremembe Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB), je Ministrstvo za zdravje od NIJZ zahtevalo analizo odziva na epidemijo. Pričakovali smo, da bo analiza vključevala tudi analize učinkovitosti, varnosti oz. sorazmernosti cepljenja proti Covidu-19 in drugih ukrepov na podlagi domačih podatkov, vendar smo namesto tega dobili analizo, ki se zdi kot norčevanje iz javnosti. Preberi več…

 

Pobude in zahteve:


V skupini Odgovoren za zdravje smo prvo zahtevo na NIJZ naslovili marca 2023 in nato ponovno marca 2024. Zahtevo smo poslali preko odvetniške pisarne  v imenu ‘Društva za zaščito človeka in njegovih pravic’ in ostalih organizacij povezanih v kampanji Drugo mnenje, ter vseh obstoječih in bodočih podpisnikov spletne peticije. Med drugimi so jo podprli v Iniciativi slovenskih zdravnikov (ISZ) in Civilni iniciativi slovenskih pravnikov (CISP). Aktivno jo podpirata tudi prof. dr. Matjaž Zwitter, član odbora za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici in strokovni sodelovec projekta OZZ, in Dušan Nolimal, zdravnik in specialist javnega zdravja ter bivši zaposleni na NIJZ. Podporo in pomoč je izrazila tudi Urška Klakočar Zupančič na protokolarnem srečanju. Analize oz. strokovne ocene cepljenja in ukrepov pa prepoznavajo kot potrebne tudi v Pravni mreži za varstvo demokracije in v Državnem svetu. Preberi več…


Dušan Nolimal, dr. med., raziskovalec in specialist javnega zdravja in dolgoletni uslužbenec NIJZ-ja v pokoju, je v zadnjem času zelo aktiven pri raziskovanju in objavljanju člankov v medijih glede te problematike:


K analizi cepljenja je pristojne marca 2023 javno pozval tudi prof. dr. Matjaž Zwitter, dr. med. v Delovem članku Je cepljenje varno. V članku pove, da na NIJZ ni volje za izvedbo teh analiz in da mu ne preostane drugega kot da se s predlogom obrne na javnost. ”“Kolegice in kolegi na NIJZ v varnost cepljenja tako trdno verjamejo, da se jim ne zdi potrebno, da bi se o tem prepričali na znanstven način.’’


Enega izmed prvih pozivov so pristojni prejeli že januarja 2021, ko jih je raziskovalec Srečko Šorli pozval k analizi rezultatov oz. izračunu varnosti in učinkovitosti koronskega cepljenja. Poziv so objavili v Dnevniku. Do danes je na pristojne naslovil še mnogo pozivov. Na njegovo pobudo je skupina posameznikov maja 2023 pristojnim dostavila javno pobudo za analizo cepljenja proti C-19, ki so jo objavili v Delu. Problematiko je predstavil v Državnem svetu na Posvetu o sodobnih zdravstvenih politikah, kjer so se vsi razpravljalci strinjali, da so analize cepljenja nujne in poročilo s tem predlogom poslali na NIJZ. G. Šorli je vse seznanil tudi s svojo  študijo o povečani umrljivosti med cepljenimi, ki jo je s sodelavci objavil januarja 2023. Več podrobnosti o njegovih aktivnostih najdete na portalu Triglav media.


Andraž Teršek, doktor pravnih znanosti, je v letih 2020-2023 na pristojne institucije podal ogromno utemeljenih zahtev/vlog  za informacije javnega značaja ter zaprosila za pojasnila in odgovore na bistvena vprašanja glede varnosti in učinkovitosti epidemioloških ukrepov. Vloge so si institucije podajale med sabo, pisale zavrnilne odločbe z enakimi argumenti, kot pri vseh ostalih zahtevah: ‘vloga se zavrne, ker informacije ne obstajajo’ ali ‘ ne obstajajo v zahtevani obliki’, z dodatkom, da ‘podatkov niso dolžni oblikovati na način, ki ga zahtevamo’ in da ‘na vprašanja niso dolžni odgovarjati’.


Mag. Vladimir Pirnat, dr. med., je že od začetka cepljenja izredno aktiven in neumorno poziva pristojne k analizam in pojasnilom. Priporočamo ogled intevjuja z njim iz januarja 2024.


Na to, da NIJZ ni naredil nikakršne analize odziva na epidemijo, je januarja 2024 opozoril celo prof. dr Alojz Ihan, dr. med., v Delovem članku Pandemija brez epiloga.


Zdravnici Sabina Senčar in Petra M. Novak sta maja 2023 o skupini Odgovoren za zdravje in pomembnosti analize zdravstvenega stanja po epidemiji in epidemioloških ukrepov spregovorili v oddaji Faktor.


HRVAŠKA: Priporočamo ogled kratkega posnetka poslanca Klarića glede zahteve za analizo, ki jo je stranka Domovinski pokret dala na glasovanje v parlament. 

 

Podpri zahtevo za analizo s svojim podpisom in jo deli čim širše:

ZAHTEVA ZA ANALIZO IN SOOČENJE Z DRUGIM MNENJEM

Zakaj se je poslabšalo javno zdravje v 2021 in 2022? Zahtevamo analizo varnosti in učinkovitosti kovid cepiv s primerjavo zdravstvenega stanja in smrti med cepljeno in necepljeno populacijo, analizo odziva na epidemijo, sodelovanje z drugim mnenjem stroke ter prevzem odgovornosti in sanacijo povzročene škode.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja