POMEMBNA VPRAŠANJA PREDSEDNIŠKIM KANDIDATOM

Predsedniškim kandidatom smo poslali zelo pomembna vprašanja in obvestili tudi vse medije. Do danes sta se odzvala le Sabina Senčar (v celoti) in Vladimir Prebilič (delno), odgovore objavljamo v tem dokumentu:

Vse skupine in posameznike prosimo, da jim tudi vi pišete, da želite te odgovore, in poziv širite preko socialnih omrežjih oz. na čim več naslovov. V tej aktivnosti je pomemben vsak, res vsak poslan mail kandidatkam in kandidatom za predsednika države. Zavedati se morajo, da so njihovi odgovori ali neodgovori sporočilo vsem nam. Glede na dejstvo, da mediji tematiko zadnjih dveh let zelo načrtno umikajo, ne smemo dovoliti, da vse grobo kršenje temeljnih človekovih pravic potone v pozabo.

Časa, kot vedno, ni veliko. A skupnimi močmi, nam kot vedno, lahko uspe! Pripravili smo vam osnutek maila za vaš poziv, ki ga lahko preoblikujete s svojim sporočilom. V njem so tudi e-naslovi kandidatov.


NAŠE SPOROČILO KANDIDATOM:
(poslano v sredo, 12.10.2022 na e-naslove predsedniških kandidatov)

Spoštovani predsedniški kandidati in kandidatke,

ker v svojih nastopih na volitvah kot predsedniški kandidat vsak od vas poudarja, da bo predsednik vseh ljudi, da bo slišal tudi preslišane, vas vljudno pozivamo, da svoje besede že sedaj podprete z dejanji in tako dokažete, da mislite zelo resno in da ste se zmožni in pripravljeni konstruktivno in iskreno pogovarjati tudi o najtežjih temah, ki se jim večina rajši izogne. To je v teh kriznih časih odločilnega pomena, še posebej za človeka, ki se poteguje za mesto moralne avtoritete države.

Skupina Odgovoren za zdravje vas tudi v imenu velikega dela civilne in strokovne družbe, ki je bila v času korona krize preslišana, utišana, ponižana in diskreditirana, prosimo, da se skozi spletni vprašalnik opredelite o zelo pomembnih temah, ki že več kot dve leti močno delijo ljudi: cepljenje proti Covid-19, predvsem o nepravilnostih pri njegovem izvajanju, ki močno ogrožajo zdravje in življenja ljudi, pa tudi o uspešnosti soočanja z epidemijo in njenimi posledicami na splošno in celostno, ter o dogovorih in pogodbah z mednarodnimi organizacijami, ki bodo pomembno vplivale na našo prihodnost.

Vprašalnik vsebuje le nekaj najpomembnejših vprašanj, saj se zavedamo, da ste zelo obremenjeni, če pa boste izvoljeni, vas bomo prosili, da se v čim krajšem času srečate z nami oz. še bolj pomembno s predstavniki Iniciative slovenskih zdravnikov ter pravniki, da se bolj konkretno pogovorimo o izpostavljenih nepravilnostih in tematikah ter o predlogih rešitev.

Prepričani smo, da odgovori na naša vprašanja zanimajo vse tiste, ki se nismo odločili za cepljenje proti Covid-19 in s tem izrazili močan dvom v pristojne institucije, uradno stroko in v celotno krizno dogajanje. Skrbita nas vedno hujša cenzura in sankcioniranje izražanja drugačnih strokovnih mnenj. Ni nas malo, čeprav mnogi niso glasni. Odgovori pa so izjemno pomembni tudi za vse tiste, ki so se in ki se še bodo cepili, vprašljiva je namreč tako učinkovitost kot varnost cepiv. Pfizer v naročilnici (v prilogi), ki sta jo podpisala bivša vlada in Ministrstvo za zdravje, jasno opozori: ‘’Sodelujoča država članica priznava, da dolgoročni učinki in učinkovitost cepiva trenutno niso znani in da lahko obstajajo škodljivi učinki cepiva, ki trenutno niso znani.’’  So nam pristojni lagali, ko so trdili, da je varno in učinkovito? 

Prepad med ljudmi še nikoli ni bil večji, prisotnega je ogromno strahu in jeze, tudi apatije in psihičnih stisk. Nahajamo se sredi kriz izrednih razsežnosti, oblikuje se neki novi svet. Ali ste voditelj, ki bo znal zares prisluhniti in pokazal, kako se zrelo pogovarja o temah, ki nas razdvajajo, ali se bo oblast poslužila še večje politične represije, ki smo ji priča že sedaj? Zavedamo se (in upamo, da tudi vi), da moramo biti na obeh straneh sposobni voditi takšen pogovor, ki bo pripomogel k mirni rešitvi medsebojnih nesoglasij, zlasti pa k občemu in javnemu dobru. Vsi si želimo zdravja, varnosti in svobode in ni nam vseeno eden za drugega. Smo pa v izredno zapleteni in težki situaciji z različnimi pogledi na morebitne rešitve. Da se lahko odločimo, kaj je prav, moramo najprej vedeti, kaj je res.

V Sloveniji ni resne analize in strokovne ocene učinkovitosti in sorazmernosti ukrepov, ki jih je oblast sprejemala zoper Covid-19. Takšna analiza ukrepov s strani nove vlade bi bila nujna že med poletjem! Nujno je in pravico imamo moramo vedeti, koliko življenj smo z ukrepi rešili in koliko smo jih uničili (zdravstveno, psihološko in finančno). Se strinjate?

Verjamemo, da ima velika večina zdravnikov in drugih odgovornih najboljše namene, ne verjamemo pa, da so nezmotljivi. Sprašujemo se, ali je v svetu neskončnih apetitov po oblasti, privilegijih in dobičku slepo zaupanje pristojnim institucijam, farmacevtskim podjetjem, politiki in nenazadnje vedno bolj očitnim centrom moči smelo in dopustno ravnanje?

Prosimo vas, da čimprej oz. do ponedeljka, 17.10.2022, izpolnite spletni vprašalnik z 29 vprašanji (22 v obliki da/ne, 7 v obliki kratkega teksta). Vse vaše odzive (ali molk) bomo objavili javno, seveda v dobri veri in javnem interesu, s tem pa volivce in volivke seznanili z vašim pogledom na te pomembne tematike.

Lepo vas pozdravljamo,

Ekipa Odgovoren za zdravje

www.odgovoren-za-zdravje.si

————————-

PRILOGE:

  1. Naročilnica za dobavo cepiva Comirnaty/Pfizer, ki je pridobljena preko zahteve za informacije javnega značaja, na zahtevo gospe Saše Petek in je prevedena po zaprisežen sodnem tolmaču (navedba v sporočilu je iz 4. točke 1. člena naročilnice).
  2. Seznam vprašanj za spletno anketo v PDF obliki
  3. Spremni dopis – V vednost in za boljši vpogled v situacijo vam v priloženem dopisu kratko in jasno, z dodatkom naših vprašanj in pomislekov, predstavljamo dokazljivo prepričanje o hudih nepravilnostih, kot so odsotnost pojasnilne dolžnosti pred cepljenjem, zavajanje glede varnosti in učinkovitosti cepiv, odsotnost preventive in zgodnjega zdravljenja, ne vestno spremljanje in prijavljanje domnevnih neželenih učinkov cepljenja, odsotnost resnih analiz o učinkovitosti ukrepov in povzročeni škodi, ter pogodbe, naročilnica, drugi dokumenti in informacije, ki se javnosti skrivajo. O vsem tem in še marsičem bi se radi pogovorili z vami, če boste izvoljeni.