PRIČANJA O ZDRAVSTVENIH TEŽAVAH PO CEPLJENJU PROTI C-19

(osebne podatke anonimnih pričanj hrani skupina ‘Odgovoren za zdravje’)

POMEMBNE INFORMACIJE ZA VSE S TEŽAVAMI PO CEPLJENJU:

  • Pomanjkanje kliničnih študij je posebej problematično za bolnike s težavami po cepljenju. Pogosto hodijo od enega specialista do drugega, ti pa jim ne znajo pomagati, saj z običajnimi preiskavami ne najdejo vzrokov za njihove težave. Zdravniki neželenih učinkov pogosto ne prepoznajo in ne prijavljajo, pripišejo jih dolgemu kovidu, psihološkim težavam ali drugim vzrokom, četudi bolnik, ki svoje telo najbolje pozna, sumi ali je prepričan, da so njegove težave povezane s cepljenjem. Število prijavljenih neželenih učinkov je zato močno podcenjeno. Seznam in opis najdete na strani  Neželeni učinki, zdravstvene težave in poškodbe po cepljenju proti C-19.
  • Večina zdravnikov pred cepljenjem ni opravila pojasnilne dolžnosti. Ogromno jih ne prijavlja domnevnih neželenih učinkov. O tem, kaj bi vam morali povedati pred cepljenjem, kdaj morajo prijaviti neželene učinke in kako jih lahko prijavite sami, si preberite na strani Dolžnosti zdravnikov pred in po cepljenju.
  • Vsem, ki ste prejeli genska cepiva priporočamo nekaj enostavnih ukrepov za samozdravljenje, ki so posebej pomembni za vse, ki imate zdravstvene težave oz. t.im. sindrom po cepljenju proti C-19. Protokole najdete na strani Samozdravljenje po cepljenju ali po kovidu.
  • Tako za necepljene, še bolj pa za cepljene,  je ustrezno zgodnje zdravljenje kovidne bolezni ključnega pomena za reševanje življenj in preprečevanje hospitalizacij, hujših oblik bolezni, zapletov, primerov dolgotrajnega kovida in smrti. Protokole najdete na strani Preventiva in zgodnje zdravljenje kovida.

NE BODI TIHO, SPREGOVORI TUDI TI

Če se je vam ali vašim bližnjim zdravje po cepljenju proti C-19 poslabšalo in ste prepričani ali sumite, da je prejeto cepivo (deloma) vzrok za vaše težave, nam sporočite. Če boste izrecno dovolili, bomo vašo zgodbo (anonimno) objavili na tej strani s Pričanji.

Vprašalnik o zdravstvenih težavah po cepljenju 

PRIČANJA V MEDIJIH

Zapleti po cepljenju (oddaja Tednik, 11.10.2021)

Čakajoč na odškodnine (oddaja Tednik, 11.9.2023)

S cepivom Janssen so v Slovenijii cepili več kot 80.000 mlajših oseb, celo 158 mladoletnih, brez opozorila, da zanje ni priporočljiv in brez opozorila o zdravstvenih tveganjih (npr. glavobol do 30 dni po cepljenju). Velika večina zdravnikov pred cepljenjem ni opravila z zakonom določene pojasnilne dolžnosti.

JANSSEN (1x)

krvni strdki in možganska krvavitev oz. tromboza s trombocitopenijo

20 let

Pred cepljenjem: Popolnoma zdrava

Katja Jagodic

Nekaj dni po cepljenju je Katja dobila glavobol, kasneje je potrebovala zdravniško pomoč, saj ji protibolečinski tableti niso pomagali. Klicala je na urgenco, a so ji tam dejali, da gre le za migreno. Stanje se ji je hitro slabšalo, začela je bruhati in igubljati vid, zato so jo z rešilcem odpeljali na nevrološko kliniko. Skušali so jo rešiti, a ni šlo. “Tisti dan se je nehalo cepiti z Janssen cepivom, do takrat pa na polno, čeprav se ne bi smelo.“ (Katjina mama)

Vir: poročilo NIJZ in mediji (oddaja Tednik, okt 2021)

Smrt so lečeči zdravniki prijavili kot zelo verjetno posledico cepljenja. Strokovna komisija je povezavo smrti s cepljenjem potrdila kot gotovo.


Pred cepljenjem je niso opozorili o neprimernosti cepiva Janssen za mlajše osebe in o možnih tveganjih.

JANSSEN (1x)

krvni strdki in krvavitev oz. venska tromboza s trombocitopenijo

22 let

Pred cepljenjem: Popolnoma zdrav

Žiga Spreitzer

“Dan po cepljenju so me bolele roka, mišice in kosti. 12 dni po cepljenju sem začutil hudo bolečino v nogi. Ugotovili so, da imam strdek in trombocitopenijo. Vsi zdravniki so rekli, da je to posledica cepljenja. V bolnišnici sem bil en mesec, prvih nekaj dni nisem vedel, ali bom preživel ali ne. Pri meni bi se lahko isto končalo kot s Katjo, čeprav mogoče če bi jaz takrat umrl, bi Katja preživela, ker bi hitreje to ustavili. Jaz se cepil ne bom več z nobenim cepivom in tega mi ne more nihče preprečiti!“

Vir: poročilo NIJZ in mediji (oddaja Tednik, okt 2021)

Vsi zdravniki so se strinjali, da je neželeni učinek posledica cepljenja.


Pred cepljenjem ga niso opozorili o neprimernosti cepiva Janssen za mlajše osebe in o možnih tveganjih.

JANSSEN (1x)

tromboza s trombocitopenijo, možganska kap

40 let

Pred cepljenjem: Popolnoma zdrava

Nekaj dni po cepljenju je začutila prve težave, bolela jo je glava, otekla ji je noga. Na pregledu so ugotovili globoko vensko trombozo. Ponoči je doživela možgansko kap in po nekaj dneh kritičnega stanja je v bolnišnici umrla.

Vir: poročilo NIJZ in mediji (Slovenske novice, maj 2021)

Strokovna komisija je povezavo smrti s cepljenjem potrdila kot gotovo.

Cepivo Astrazeneca so nekatere države že spomladi 2021 prenehale uporabljati, mnoge so ga uporabljale le za starejšo populacijo, pri nas so ga je kljub znanim tveganjem še naprej ponujali vsem, tudi mlajšim ženskam, čeprav je bilo že jasno, da so pri njih takšni zapleti pogostejši.

ASTRAZENECA (1x)

možganska kap

51 let

Pred cepljenjem: Popolnoma zdrava

Urška Božič

Po cepljenju je utrpela ishemično možgansko kap. “Sesul se mi je cel svet. Stalno imam težave z gibanjem, govorom in spominom. Je tako, kot bi bila spet stara 7 let. Rekli so mi, da bom lahko delala 4 ure, bolj sede, in vzdigovala do 5kg, jaz sem kuharica, ne vem, kako bo to.“ Odškodninski zahtevek je vložila maja 2022,  februarja 2023 so sporočili, da je povezava gotova, sedaj morajo počakati še na odločitev invalidske komisije. “Zaupala sem jim, potem se pa naredi, da te kap zadane, potem te pa nihče ne povoha, enostavno te pustijo.“

Vir: mediji (oddaja Tednik, sep 2023)

Strokovna komisija je povezavo s cepljenjem potrdila kot gotovo.

ASTRAZENECA (1x)

tromoboza s trombocitopenijo, možganska kap

51 let

Pred cepljenjem: Popolnoma zdrava

8 dni po cepljenju sem doživela tromobozo s trombocitopenijo. Slabo mi je bilo, glava me je bolela, oči so me pekle, kasneje sem padla v nezavest. Strdek so odstranili, doživela sem še ishemično možgansko kap. Po pol leta še nisem popolnoma okrevala, težave imam z levo roko in nogo, ter govorom in z depresijo in živci.“

Vir: mediji (oddaja Tednik, okt 2021)

Zdravniki so ocenili, da gre zaplet zaradi cepljenja, in odsvetovali nadaljnje cepljenje. Strokovna komisija je povezavo s cepljenjem potrdila kot gotovo.


Pred cepljenjem je niso seznanili s tveganji.

PFIZER

odpoved organov

68 let

Pred cepljenjem: Rak v popolni remisiji

“3 dni po cepljenju je mojemu očetu odpovedal mehur, zato smo ga peljali na urgenco. Domov je prišel le za kratek čas, nato je njegov organizem v trenutku opešal. Čez 3 dni so mu odpovedale še ledvice, dobil je tudi sepso oz. zastrupitev krvi. Dan kasneje nas je zdravnik obvestil, da je v bolnišnici dobil kovid, 9 dni po cepljenju je moj oče umrl, vmes so mu eden za drugim odpovedovali organi, zato sem posumila, da se je cepil brez naše vednosti. To se je kasneje, ko sem sama sprožila preiskavo, tudi potrdilo.“

Vir: hči Sanela Štandler, mediji (oddaja Tednik, okt 2021) in poročilo OZZ

Prijavo neželenega učinka so morali svojci narediti sami. V bolnici so le izdali mrliški list, hči je morala zahtevati kartoteko, da je ugotovila, kaj se je dogajalo. S pomočjo odvetnikov je morala s prejetimi izvidi sama dokazovati povezavo s cepljenjem in narediti prijavo na pristojne institucije. Ocene strokovne komisije še ni prejela. Ker se ministri za zdravje menjajo, se postopek še bolj vleče.

PFIZER (1x)

alergična reakcija, bolečine v prsih, glavoboli, zelo visok pritisk

49 let

Pred cepljenjem: Popolnoma zdrava z alergijo na penicilin in čebelje pike

Vesna Melanšek

Kmalu po cepljenju sem imela težave z dihanjem in požiranjem, ostre bolečine, otopel obraz in otekle oči, imela sem občutek, da cela žarim. V dežurni so mi rekli, da gre za alergijo. Težave so se nato stopnjevale, zdravje je bilo vse slabše: bolečine in pritisk v prsih, glavoboli, ki jih prej nikoli nisem imela. Sredi noči sem se zbujala zaradi visokega pritiska (170, 180), močno me je treslo. Vse je vztrajala dolgo časa. Zdravniki me niso jemali resno in mi govorili, da sem samosugestivna, eden je celo rekel, da bi bila dobra za hipnotizerje.

Vir: mediji (oddaja Tednik, okt 2021) in poročilo OZZ

Gospa je prepričana, da je vzrok njenih težav cepljenje. Zdravniki so povezavo zanikali, neželenega učinka niso prijavili, dr. Beovič pa ji je svetovala nadaljnje cepljenje pod nadzorom.


Pred cepljenjem ni želela podpisati soglasja, ker je na njem prebrala opozorilo glede alergij, ki jih imata oba s sinom. Zdravniki so podatek o alergiji dopisali na nepodpisano soglasje in opravili cepljenje. Pojasnilne dolžnosti niso opravili.

OZZ PRIČANJA

Osebne podatke pričanj zbranih preko spletnega vprašalnika hrani skupina ‘Odgovoren za zdravje’.

ASTRAZENECA (2x), PFIZER (1x)

boleče noge, pekoče in težke oči

55 let

Pred cepljenjem: Popolnoma zdrava

Od cepljenja naprej (2021) imam zelo pekoče in težke oči ter boleče noge od kolena navzdol. Še danes (2023) ni nič bolje. V kolikor ne bi bila zaradi družbenih omejitev in pritiskov primorana v cepljenje, tega sploh ne bi storila.

Vir: poročilo OZZ (apr 2023)

Gospa je prepričana, da je vzrok cepivo, zdravniki se niso predelili in neželenega učinka verjetno niso prijavili.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena. Soglasje je podpisala.

MODERNA (2x)

modrice po nogah, poslabšanje splošnega zdravja

41 let

Pred cepljenjem: zmerne, obvladljive težave, strdki zaradi krčnih žil

Po 2. odmerku (apr 2021) so se mi po nogah začele pojavljati modrice. Kljub temu da imam ze v osnovi strdke zaradi krčnih žil, to ni nikogar zanimalo. Zdravnica nikoli ni niti vprašala karkoli glede cepljenja, ne prej ne kasneje, zelo sem razočaravana nad obravnavo mojih težav. To traja že dolgo, sedaj se stanje zelo počasi izboljšuje, a imam nove in nove zdravstvene težave… Prej nisem imela nobenih posebnih težav, cepila sem se zaradi družbenih pritiskov in omejitev, in se ne bom NIKOLI VEČ!

Vir: poročilo OZZ (apr 2023)

Gospa je prepričana, da je vzrok cepivo. Zdravniki se niso opredelili in neželenega učinka najverjetneje niso prijavili.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena.

PFIZER (1x)

srčna aritmija, koprivnica, boleči sklepi

45 let

Pred cepljenjem: popolnoma zdrava

Po cepljenju oktobra 2021 sem imela mesec dni nestalne bolečine v srcu, na zdravniškem pregledu so mi ugotovili srčno aritmijo. Od cepljenja dalje se pojavljajo še težave z kožo, koprivnica, ki je v preteklosti nisem nikoli imela. Pred cepljenjem sem bila zdrava, dobro splošno počutje, imam alergijo na pršice v mejah normale. Moje psihično stanje se nenehno spreminja, pojavljajo se tudi bolečine v sklepih, pred cepljenjem jih nisem imela. Cepila sem se zaradi omejitev in pritiskov, še danes ni moje zdravje nič boljše.

Vir: poročilo OZZ (apr 2023)

Gospa meni, da je zelo verjetno vzrok cepivo. Zdravniki se niso opredelili in neželenega učinka niso prijavili.


Zdravnik je opravil pojasnilno dolžnost, a po mnenju gospe zelo slabo (ocena 1 od 5).

PFIZER (2x)

težave s srcem

75 let

Pred cepljenjem: ni podatka

Umrla je 4 dni po 2. odmerku.

Vir: poročilo OZZ (mar 2023)

Svojci so prepričani, da je vzrok cepivo. Zdravniki se niso opredelili in neželenega učinka verjetno niso prijavili.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena.

PFIZER (2x)

možganska kap, izčrpanost, oslabelost

75 let

Pred cepljenjem: zdrav in zelo aktiven za svoja leta

4 ure po cepljenju doživi možgansko kap. Ni mogel popolnoma nič govoriti, potreboval je teden dni, da je začel nazaj z govorom. Po 6 mesecih se je stanje izboljšalo, vendar je sedaj zelo utrujen, ne zmore daljše hoje. Pred cepljenjem je bil popolnoma zdrav, vsak dan je šel zjutraj v trgovino, nato 2 uri hoje, popoldne še 2 uri hoje. Zdravnica je napisala, da je diagnoza sladkorna bolezen.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Svojci so prepričani, da je vzrok cepivo. Zdravniki so povezavo zanikali in niso prijavili neželenega učinka. Prijavo so naredili svojci. Ocena komisije še ni znana.


Pojasnilna dolžnosti ni bila opravljena. Soglasja ni podpisal.

NEZNANO (1x)

dolgotrajne bolečine in otečenost noge, slabo počutje, oslabelost

68 let

Pred cepljenjem: zdrav in aktiven

Takoj po cepljenju sem imel zelo hudo pekočo bolečino v desni cepljeni roki, in močno otečeno in bolečo leva noga, težko sem hodil. To je trajalo 1 leto. Sedaj ostajata slabo počutje in oslabelost.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Gospod je prepričan, da je vzrok cepivo. Zdravniki se niso opredelili in neželenega učinka verjetno niso prijavili.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena. Soglasje ni bilo podpisano.

NEZNANO (2x)

možganska kap

73 let

Pred cepljenjem: dokaj zdrava oz. brez posebnih zdravstvenih težav

1 mesec po 2. odmerku je umrla za težjo obliko možganske kapi.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Svojci so prepričani, da je vzrok cepivo. Nevrologi so potrdili povezavo s cepljenjem. Ni znano, ali so neželeni učinek prijavili.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena. Soglasje ni bilo podpisano.

NEZNANO (2x)

srčni infarkt

75 let

Zdrava, zaradi okvare nog na vozičku

14 dni po 2. odmerku je umrla zaradi infarkta.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Svojci so prepričani, da je vzrok cepivo. Zdravniki se niso opredelili in neželenega učinka verjetno niso prijavili.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena.

NEZNANO (2x)

vnetje srčne mišice, obojestranska pljučnica

33 let

Pred cepljenjem: popolnoma zdrav

Takoj po 2. odmerku sem dobil vnetje srčne mišice in obojestransko pljučnico. Bil sem hospitaliziran. Še vedno sem utrujen in oslabel.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Gospod je prepričan, da je vzrok cepivo. Zdravniki se niso opredelili in neželenega učinka verjetno niso prijavili.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena. Soglasje ni bilo podpisano.

NEZNANO (2x)

dolgotrajne hude bolečine v trebuhu, težave z dihanjem, oslabelost

72 let

Pred cepljenjem: zdrav, opravljal težja fizična dela, hodil v hribe

Dlje časa po 2. odmerku sem imel hude bolečine v trebuhu, naredil sem UZ trebuha in je bilo vse bp. Pred cepljenjem sem opravljal vsa lesarska dela, obdeloval kmetijo in sadovnjak, žagal drva, hodil v hribe… Sedaj ne zmorem več. Še danes sem oslabel, utrujen in zaspan. Imam težave z dihanjem, ne zmorem večjih naporov.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Gospod je prepričan, da je vzrok cepivo. Zdravniki se niso opredelili in neželenega učinka verjetno niso prijavili.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena. Soglasje ni bilo podpisano.

NEZNANO (2x)

dolgotrajna migrena in vrtoglavica, težko dihanje, oslabelost

68 let

Pred cepljenjem: zdrava, aktivna, hodila v hribe

Dlje časa po cepljenju sem imela hude glavobole, migrene in vrtoglavico. Še vedno sem oslabela in utrujena, ne zmorem več hoditi v hribe, kar je prej počela vsaj 3x tedensko. Imam težave z dihanjem, ne zmorem nobenih večjih naporov.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Gospa je prepričana, da je vzrok cepivo. Zdravniki se niso opredelili in neželenega učinka verjetno niso prijavili.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena. Soglasje ni bilo podpisano.

PFIZER (1x)

dolgotrajen kašelj in temperatura, izčrpanost, potenje

34 let

Pred cepljenjem: popolnoma zdrava, nikoli pri zdravniku

Po cepljenju sem neprestano kašljala še eno leto, in bila izčrpana. Zelo dolgo sem imela tudi povišano temperaturo. Bila sem brez protiteles v krvi. Še sedaj se veliko potim in sem hitro utrujena.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Gospa je prepričana, da je vzrok cepivo. Zdravnica povezavo zanika in ni prijavila neželenega učinka. Prijavo je naredila gospa sama.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena. Soglasje ni bilo podpisano.

ASTRAZENECA (1x)

težko dihanje, dušenje, izčrpanost, oslabelost

34 let

Pred cepljenjem: popolnoma zdrava, športno aktivna

Po cepljenju sem 4 mesece zelo težko dihala, dušilo me je, hudo sem bila utrujena, nisem zmogla niti po stopnicah. Zdravnik je trdil, da ni krivo cepivo in da bo minilo, diagnoze ali zdravil nisem dobila. Sedaj se še vedno hitreje utrudim in nimam več takšne kondicije.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Gospa je prepričana, da je vzrok cepivo. Zdravnik povezavo zanika in ni prijavil neželenega učinka.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena. Soglasje ni bilo podpisano.

PFIZER (1x)

vnetje srčne mišice, pogosti prehladi, utrujenost

45 let

Pred cepljenjem: popolnoma zdrav

Tri mesece po cepljenju sem dobil vnetje srčne mišice. Sedaj se me velikokrat loti prehladno obolenje. Hitreje se utrudim.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Gospod meni, da je zelo verjetno vzrok cepivo. je prepričana, da je vzrok cepivo. Zdravniki se niso opredelili in neželenega učinka verjetno niso prijavili.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena. Soglasje ni bilo podpisano.

NEZNANO (2x)

možganska kap, okužba s C-19

36 let

Pred cepljenjem: popolnoma zdrav, planinec

2 dni po 2. odmerku doživi možgansko kap. V petek se je cepil z drugo dozo, v soboto je bil še na poroki, v nedeljo pa kap. 3 mesece kasneje je umrl. Diagnoza je bila kovid in možganska kap. Za obdukcijo se nismo odločili.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Svojci so prepričani, da je vzrok cepivo. Zdravniki so povezavo zanikali in neželenega učinka najverjetneje niso prijavili. Za obdukcijo se niso odločili.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena. Soglasje ni bilo podpisano.

NEZNANO (2x)

okužba s C-19, težave z očmi, še vedno utrujenost in oslabelost

81 let

Pred cepljenjem: rakasti tumor (2015) v remisiji, popolnoma samostojen

4 dni po cepljenju je pristal v postelji, nepokreten in z bolečinami. Naredil je le par korakov, drugače je bil v vozičku. Prišlo je do drastičnega poslabšanja osnovne bolezni. 2015 je imel rakasti tumor na ledvici, zdravljen z biološkimi zdravili, leta 2020 zlom stegnenice. Pred cepljenjem je bil popolnoma samostojen, osebna zdravnica ga je prisilila k cepljenju. Stranskega učinka ni prijavila. Umrl je 5 mesecev po cepljenju, diagnoza je bila COVID-19 in odpoved srca. Opazila sem, da zdravniki ne beležijo stranskih učinkov, temveč jih skrivajo.

Vir: poročilo OZZ (avg 2023)

Svojci so prepričani, da je vzrok cepivo. Zdravnica povezavo zanika in neželenega učinka ni prijavila.


Pojasnilna dolžnost ni bila opravljena. Soglasje ni bilo podpisano.

Več zbranih pričanj bo objavljenih v kratkem. Če se je tudi vam ali vašim bližnjim zdravje po cepljenju proti C-19 poslabšalo in ste prepričani ali sumite, da je prejeto cepivo (deloma) vzrok za vaše težave, nam sporočite. Če boste izrecno dovolili, bomo vašo zgodbo (anonimno) objavili na tej strani s Pričanji: Vprašalnik o zdravstvenih težavah po cepljenju.